Här är Sveriges VM-trupp i thaiboxning 2016

25 februari 2016  |  Jonathan Broberg


Sveriges trupp till hemma-VM i Jönköping är uttagen. Under en presskonferens i VM-arenan Kinnarps Arena i Jönköping idag förkunnade förbundskapten Pelle Bånghäll truppen. SB&K:s informatör Jonathan Broberg går igenom VM-truppen.

Damer

Camilla Danielsson (-45kg)
Ålder: 25
Klubb: Odenplan Fightgym IF
Kommentar:
”Vann SM 2015 men förlorade finalen i år i -48kg, så Danielsson kliver ner en klass. Är explosiv och rörlig. Kan konsten att äga en ring, vilket både är publikfriande och något domarna uppskattar. Fick följa med landslaget till World Cup ifjol och gjorde sannerligen inte bort sig.”

Sandra Godvik (-48kg)
Ålder: 29
Klubb: Djurgårdens IF Kampsportsförening
Kommentar:
”Svarade för ett alldeles strålande SM och vann guldet. Är ettrig, ihärdig och går rakt fram med en enorm frenesi. Har bra krut i nävarna och bra på att luckra upp motståndarens guard.”

Johanna Rydberg (-51kg)
Ålder: 34
Klubb: Helsingborg Muay Thai IF
Kommentar:
”Är viktklassens mest meriterade thaiboxare i Sverige och har dubbla EM-guld på CV:et. Vann en tuff och tight SM-final över Therese Gunnarsson. Är suverän i både blick, händer och i klinch. När hon är som bäst är hon väldigt svårfångad och direkt livsfarlig när hon kliver in i duellerna.”

Sofia Olofsson (-54kg)
Ålder: 26
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”Olofsson har under de senaste åren fått ett rejält karriärmässigt lyft. VM-brons 2014, EM-guld samma år och ifjol vann hon World Cup i Thailand. Har en fantastiskt vacker thaistil, och har på senare år också tillfört en hårdhet i sina tekniker. Är troligen Sveriges största stjärna på damsidan inför VM och lekte hem SM-guldet i Varberg för knappa två veckor sedan.”

Patricia Axling (-57kg)
Ålder: 28
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”Den forne boxaren, med SM-medaljer därifrån, sadlade för ett par år sedan om till thaiboxning och blir superintressant att följa. Vann i maj i Kanada över VM-medaljören Macaulay. Har enastående boxning som hotar rejält och har successivt också utvecklat sparkteknikerna. Vann imponerande SM-guld mot Evelina Wikner, som i sin tur vann silver på World Cup 2015.”
 
Sandra Bengtsson (-60kg)
Ålder: 26
Klubb: OneChai Muay Thai & K1 IF
Kommentar:
”Är numera en fullfjädrad svensk thaiboxningsstjärna. Vann SM-guld 2015 och försvarade sitt guld i Varberg. Vann damernas B-klass på EM 2015 och har successivt tagit sin thaiboxning vidare. Är stark, kvick i fötterna och svårpasserad och har en mycket vägvinnande stil.”

Isa Tidblad Keskikangas (-63,5kg)
Ålder: 24
Klubb: TIP Muay Thai IF
Kommentar:
”Sveriges kanske främsta thaiboxare de senaste åren och nu är Isa nere i sin normala viktklass, – 63,5kg. Har en enorm styrka i sparkar och i klinch. Totalt orädd, men samtidigt väldigt klok i att värdera offensiva attacker. En duracellkanin som i sina bästa stunder tillhör den absoluta världseliten.”

Beata Malecki (-67kg)
Ålder: 24
Klubb: Allstars Kampsportsförening
Kommentar:
”Är en mycket sevärd thaiboxare. Kan se aningen gänglig ut, men har ändå en skön stil att kika på. Har varit med i B-landslaget på EM och vunnit i den klassen. Kan i sina bästa stunder bjuda på väldigt publikfriande thaiboxning, utan att för den skull blotta sig defensivt. Bra på att forcera motståndarförsvaren. Imponerade under SM i Varberg.”

I viktklasserna -71kg och -75kg planeras kvalmatcher och de namnen tas ut vid ett senare tillfälle.

Herrar A-klass

Giang Hoang (-54kg)
Ålder: 25
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”Fruktansvärt vacker stil. Smidig, snabb, tät och hårda tekniker. Har varit med i landslaget och vunnit flertal internationella medaljer. Gick till final i VM 2014 men blev fråntagen finalplatsen under uppmärksammade former. Är på jakt efter nya VM-framgångar i Jönköping.”

Jonathan Zeray (-57kg)
Ålder: 24
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”En rivig och svårbedömd thaiboxare. En kompetent, allroundkunnig kampsportare. Har Tävlat i shootfighting och imponerade stort under SM-tävlingarna i Varberg. Har sådan snabbhet och styrka i teknikerna att han alltid är ett hot, i alla lägen.”

Kim Falk (-60kg)
Ålder: 23
Klubb: Sit Perong Drakstadens Muay Thai
Kommentar:
”Har vunnit SM-guld 2015 och är en otrolig kämpe. Är snabb och nära nog komplett. Hotar på distans, i klinch och i både slag- och sparkteknikerna. Går ner i vikt sedan SM, där han tävlade i -63,5kg och det tror jag är klokt.”

Hamza Bougamza (-63,5kg)
Ålder: 25
Klubb: Rinkeby Muay Thai-klubb
Kommentar:
”En väldigt speciell thaiboxare med en säregen stil. Har fantastisk blick för spelet, underbar tajming och verkar kunna sträcka ut benen en meter extra vid sparkarna. En showman, en artist. Vann 2014 VM-brons, och har vunnit utmärkelsen Folkets Pris på Kampsportsgalan. Är ett av de största medaljhoppen på herrsidan.”

Samuel Bark (-67kg)
Ålder: 23
Klubb: Halmstads Muay Thai IF
Kommentar:
”En riktig tuffing med otroligt fin thaistil. Kan avgöra på många sätt och har en stark boxning i sin vapenarsenal att plocka fram. Har gått matcher i Thailand och gick så sent som i november en titelmatch. Växte undan för undan under SM och vann tillslut guldet ganska komfortabelt.”

Sanny Dahlbeck (-71kg)
Ålder: 24
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”Här snackar vi kvalitet och star quality. Vann SM och VM i B-klass redan 2009, och har otaliga proffsmatcher bakom sig trots att han bara är 24 år. Fantastisk teknik, tjusigt rörelsemönster och fruktansvärt träffsäker. Är southpaw och har fruktansvärt nyp i teknikerna. Det största medaljhoppet på herrsidan.”

Constantino Nanga (-75kg)
Ålder: 19
Klubb: Klubb Stockholm Muay Thai
Kommentar:
”Supertalang som tog svensk thaiboxning med storm under SM-helgen i Varberg. Svårträffad och samtidigt poängsäker, snabb och rörlig och med enastående styrka för sin ringa ålder. Vann under SM mot Burim Rama som hade varit en stark medaljkanditad i VM, om inte Nanga stått i vägen.”

Meran Zangana (-81kg)
Ålder: 30
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”Kallas inte Mr. K.O. för intet. Har en nära nog poetiskt vacker stil. För fem år sedan pressade Zangana Alex Tobiasson Harris i SM-final, gick också proffsmatch på Rumble of the kings och är enligt mitt tycke en bättre fighter idag. Har löd i teknikerna, kontrollerar ofta matcherna via vassa, snabba tekniker från distans, men behärskar också klinchen utmärkt.”

Patrik Loverfelt
Ålder: 31
Klubb: Tip Muay Thai IF
Kommentar:
”Något av en doldis för den breda thaiboxningspubliken men Loverfelt har varit med länge. Var med landslaget redan 2008 och har varit en del i Thailand. Har fruktansvärt skarpa tekniker och en vacker vägvinnande stil. Är väldigt tät i sin defensiv och ligger gärna och lurpassar på motståndets förstateknik.”

Saman Elyass (-91kg)
Ålder: 24
Klubb: Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Kommentar:
”En hårdför thaiboxare som inte viker undan en tum. Lång och samtidigt stark och bra på att utnyttja kraften i sina sparkar, och har också nödvändig slagstyrka. Vann SM-guldet i en stenhård match som hade det mesta.”

Simon Ogolla (+91kg)
Ålder: 35
Klubb: Tip Muay Thai IF
Kommentar:
”En fantastisk personlighet och en frapperande rörlig thaiboxare för sin storlek. Började med thaiboxning ganska sent men har trots det skaffat sig en vacker stil. Rejäl i sparkteknikerna och har haft landslagsplatsen i sitt grepp i några år nu. Starkt SM-guld i Varberg.”

Herrar B-klass

Jaafar al-Qashaami (-60kg)
Ålder: 20
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Stor talang som är rejält erfaren redan. Vann SM-guld i Varberg men kommer få stå på tillväxt i B-klass under VM. Reptilsnabba tekniker som al-Qashaami är duktig på att maskera för motståndarna. Svårläst och plockar mycket poäng i både klinch och på distans.”

Idriss Chab (-63,5kg)
Ålder: 18
Klubb: Real Fighter Sällskap
Kommentar:
”Spännande talang som har oerhört mycket thaiboxning i sig. Har stilren teknik, som emellertid ibland saknar den där riktiga hårdheten. Har gått matcher i även -60kg. Vann 2015 guldet i junior-SM och kan med sin längd ställa en hel del frågor till sitt motstånd.”

Kevin Mickelsson (-67kg)
Ålder: 17
Klubb: Klubb Stockholm Muay Thai
Kommentar:
”En jättetalang som gått från att tävla i -60kg till -67kg. Vann junior-SM i början av 2016 och har en spännande framtid framför sig. Rörlig och träffsäker.”

Nils Olsson (-71kg)
Ålder: 18
Klubb: Arvika Boxning Camp IF
Kommentar:
”Arvikas stolthet. Vann junior-VM-guld, som förste svensk någonsin, 2014 och är en sällan skådad talang. Kan hota i alla delar och är mogen och klok för sin ringa ålder. Har lyckats riktigt hyfsat med övergången från junior till senior och gjorde stort avtryck och intryck under SM.”

Johan Andersson (-86kg)
Ålder: 20
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”En talang som spås en lysande framtid. Har varit en vända i Thailand och tränat och har en bitvis väldigt vacker stil. Har varit med på junior-SM med goda resultat och kommer inte enbart vara med i VM för att se och lära – utan kommer att göra avtryck.”

Text: Jonathan Broberg

2
8
10