Joakim Pettersson om EM-guldet i wushu

17 maj 2016  |  Jonathan Broberg

Sverige fick i helgen en ny Europamästare i kampsport. Joakim Pettersson vann EM-guld i wushu i stilen Wudang handform.
   – Jag hoppades så klart på en medalj, men trodde aldrig att jag skulle få guld, säger han till budokampsport.se.

I söndags vann Joakim Pettersson EM-guld i Wudang handformklassen i wushu i Moskva. Ett guld han inte själv riktigt trodde på.
   – Det känns helt fantastiskt. Jag hoppades så klart på en medalj, men trodde aldrig att jag skulle få guld.

Han beskriver själv sin resa till guldet så här:
   – Jag var bäst i tävlingsgrenen, men att träna wushu och tai chi är så mycket mer än en tävling. I utövandet finns det inget som att vara bäst utan det handlar om att hela tiden möta sig själv. Det innebär timmar och åter timmar av träning, men det är där när man upplever något på djupet som de riktiga guldmedaljerna delas ut.
   – Jag började -97 och tränade då under Wanli Liu i Umeå. Då startade en resa som både lett mig till Kina och till möten med många olika tränare, men framförallt till alla fina träningskamrater som har gjort det här möjligt. I Umeå var det Renyi, och nu när jag bor i Stockholm är det Wudang Pai Sweden och Jakob Isaksson som gett mig peppen och sammanhanget. Om det inte var för Jakob så hade jag aldrig stått på en prispall och lyssnat på svenska nationalsången, så ett stort tack till honom.

Text: Jonathan Broberg
Foto: privat

2
8
10