Jill Holmström inför matchen på Tjejkampen

15 juni 2016  |  Jonathan Broberg


Anställd, egenföretagare och elitidrottare. Det kan tyckas att ett Jill Holmströmskt dygn har fler timmar än vi andra. MMA-fightern sneglar ut över det stockholmska vimlet från platsen i solen, nära fontänen vid Eriksbergsparken.
   – För mig handlar tid om att göra saker effektivt, inte hur många timmar man utför dem på, säger hon till budokampsport.se.

Det är två dagar kvar till match. Jill Holmström ska gå MMA-match mot Eva-My Persson på Tjejkampen. En på förhand väldigt kittlande match.

Holmström är, trots bara fyra år inom MMA, redan ett etablerat namn. För två år sedan vann hon VM-silver, gjorde kometkarriär och spåddes en ljus framtid.

Hon siktade på att förvandla silverpengen till guld i VM året därpå. Men en nyckelbensskada tvingade Jill att lämna återbud till SM. Och eftersom regelverket är benhårt – vinn SM om du ska med i landslaget – blev det inget VM den gången.

“Ska bli jäkla roligt med match”
Inför årets mästerskap är Holmström inte heller nu uttagen i den trupp som ska till Las Vegas om tre veckor.
   – Att få representera Sverige i ett VM är otroligt stort. Jag hade inte tvekat en sekund om jag hade fått chansen.

Holmström har inte gått match sedan i september, och ser mycket fram emot matchen på Tjejkampen. Men uppladdningen har fått sig en liten törn, Holmström ådrog sig en fraktur i foten för fem veckor sedan.
   – Det var inte alls säkert om jag skulle kunna gå matchen på torsdag, men nu känns det bra i foten och jag är i förvånande god form tycker jag själv.

Hunden Pluto, som sällskapar, vänder på sig i solen med ett långt stönande fräsning. Junivädret har inte varit det bästa för svenska semesterfiranden, men för en hund är det varmt. Holmström är hundvakt åt vännerna, kampsportsprofilerna, Kevin Arroyo och Fannie Redman.

Hon lutar sig lite tillbaka i solskenet, drar upp benen till sig och verkar njuta. Leendet strålar, precis som solen.
   – Det ska bli så jäkla roligt med match igen. Jag är fruktansvärt sugen nu. Det är inte så att jag går matchen för att visa för förbundet, eller för landslaget att jag duger. Jag går matchen för mig själv. För att jag älskar MMA.

Holmström är på många sätt en väldigt energisk och inspirerande person. Hon är heltidsanställd, har två företag (ett blir aktiebolag inom kort) och är elitidrottare.
   – Det är inte alltid lätt att få allt att gå ihop. Jag hade lite PT-timmar som jag arbetade också, men det fick jag lägga åt sidan. Samtidigt lever jag precis så som jag vill nu. Så jag har inget att klaga över. Det handlar inte om hur mycket tid du lägger på något, utan hur effektiv du är. Det tror jag speglar mig ganska bra som person.

Fått hjälp av Laurén
Matchen på Le Bon Palais mot Eva-My Persson tror Holmström kommer att bli fartfylld. Precis så som hon vill ha det.
   – Det ska smälla och så. Det är det publiken vill se. Jag vinner ju så klart allra helst, men det är också viktigt att man bjuder på lite show.

Inför matchen har Holmström fått hjälp av Mikaela Laurén.
   – Hon är helt underbar. Hon är en champ i dess rätta bemärkelse och har ett hjärta av guld. Hon har hjälpt mig mycket med boxningen inför den här matchen och har en härlig energi. Det känns som en förmån att få ha med henne i min uppladdning.

Fakta om Tjejkampen
Var: Le Bon Palais, Norra Ban Torget, Stockholm
När: 19.00 (gratis inträde)
Innehåll: fem matcher och tre uppvisningar
Dessutom: Hyllning till världsmästarna i thaiboxning 

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10