Anna Stensland Spangfort: ”Det är så härligt”

7 november 2016  |  Jonathan Broberg


Svensk aikido firade 55 år i helgen och en av de som varit drivande i firandet är Anna Stensland Spangfort.
   – Alla är nöjda, alla är glada och vi gjorde ett Sverigerekord i antal tränande personer på mattan samtidigt, det är otroligt roligt, säger hon till budokampsport.se.

Sverige är ett starkt aikidoland. Men medlemssiffrorna pekar neråt. Därför var det säkert extra skönt för svensk aikido att 55-årsfirandet innebar svenskt rekord i antal tränande på mattan samtidigt.

Aldrig förr har ett läger på svensk mark lockat så många utövare samtidigt. Och Anna Stensland Spangfort, en av de drivande bakom 55-årsfirandet, var mycket nöjd efter helgen.
   – Det är så härligt. Jag är superglad. Alla är nöjda, alla är glada och vi gjorde ett Sverigerekord i antal tränande personer på mattan samtidigt, det är otroligt roligt.

Anna, med tanke på att aikido backar lite i medlemmar, att då kunna visa upp detta rekordläger, vad beror det på?
   – Det är ju kopplingen till kärnan, till historiken. Att Waka sensei (bilden) kommer hit – det drar folk. Det vill man vara med om. Är man intresserad av aikido vill man komma nära kärnan och det har man kunnat göra under det här firandet och lägret.

55-årslägret innebar också att man från ledningens håll ville satsa extra på att också ungdomar skulle vara representerade i en stor utsträckning.
   – Det är faktiskt jätteroligt. Annars brukar det vara lite var och en för sig, men nu blandade vi upp det. Vi hade 60 ungdomar som var med på de centrala delarna av mattan, de var med på uppvisningen och vi fick 30 ungdomar från hela landet att vara med på en och samma uppvisning. Det är nog första gången vi låter de få så stor plats i ett sådant här stort sammanhang, och det är ju framtiden.

Vad betydde det här lägret för dig?
   – Att jag har fått stöta på många aikidokas från hela Sverige, och som jag känner och som jag har tränat med. Nä, det betyder bara att vi har en fin och stor gemenskap.

Text och foto: Jonathan Broberg

13
8
18