Vann VM-guld 2011

Till SM i våras meddelade Elina Nilsson att hon lägger thaiboxningshandskarna på hyllan. 2011 vann Elina Nilsson VM-guld i thaiboxning efter en storartad insats i VM i Uzbekistan, något hon fortfarande rankar väldigt högt. Budokampsport.se fortsätter sin serie om mästarna från 2011.
– Grymma minnen och en guldmedalj jag håller högt, säger hon till budokampsport.se.

7 december 2016  |  Jonathan Broberg

Svensk thaiboxning har de senaste åren exploderat i medaljer och mästare, med ett landslag som rankas som ett av de allra främsta i världen.

En som varit med under dessa år av thaiboxningsevolution är Elina Nilsson, som vann VM-guld både 2011 och 2012.
– Jag minns VM-guldet med mycket glädje och stolthet. Med stor respekt för hur mycket slit, vilja, dedikation och uppoffring som ligger bakom en sådan satsning. Med tacksamhet för hur mycket August Wallén, som är min tränare, Fighter Muay Thai och Gladius MMA gjort för att jag skulle lyckas.
– När jag tänker på tiden och platsen för VM-guldet minns jag kaoset som ett stort mästerskap ofta medför och svårigheterna att bli insläppta i landet (Uzbekistan). Jag minns fokuset på uppgiften och hela processen av vätskebantningar och invägningar och konsten att ladda för en match i taget och ge allt utan att tänka för mycket på fortsättningen.  Och till slut den fullständiga och kompletta glädjen och tillfredsställelsen när finalen var över och mina händer höjdes mot skyn och hur jag efter dopingkontrollen transporterades med ambulans till sjukhus för att sy ihop ett ögonbryn och ett cut kring ögat. Grymma minnen och en guldmedalj jag håller högt.

Foto: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg

”Satsar allt på mitt jobb”
I våras, vid SM i thaiboxning, meddelade Elina Nilsson att hon lämnar tävlandet bakom sig. Hon gjorde det då som en av svensk thaiboxnings allra största stjärnor i modern tid.
– Idag satsar jag allt på mitt jobb och anpassar allt efter det men fightingen är fortfarande en stor del av mitt liv och min själ. Jag tränar fighting regelbundet och undervisar en del när jag kan och har tid. Jag älskar fighting och vill gärna fortsätta utvecklas och bli bättre. Dessutom vill jag gärna ge tillbaka till andra nu när jag inte längre tävlar utan har chansen att betala tillbaka till bland annat mina klubbar i form av undervisning och coaching.

Elina, vad har VM-gulden betytt för dig?
– VM-guldet 2011 och VM-guldet året därpå (2012 i Ryssland) betyder väldigt mycket för mig. Gulden innebär resor som få får uppleva. Det har varit resor som krävt sitt pris men det har det varit värt – känslan när man står högst upp på pallen på ett VM, lyssnar på nationalsången och just då vet att man är bäst, den är obeskrivlig.
– Det är också något oerhört tillfredsställande att ha lyckats, att ha dragit igång idrottssatsningar, med allt vad det innebär, som hållit hela vägen fram till ett VM-guld.
– Jag hade inte klarat det utan mina klubbar och träningskamrater och framförallt inte utan August. Jag vågar inte tänka på hur många timmar han lagt på mig i träningslokalen och på tävlingsresor över hela världen för att jag ska lyckas och nå mina mål. Jag dedikerar alla mina framgångar till honom och det har varit häftigt, stort och väldigt roligt att få ha delat alla upplevelser och resan tillsammans med honom.

Foto: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg

Text: Jonathan Broberg

25
24
37