Nyheter
HBTQ under SM-veckan
- Helena Hugosson representerade SB&K
Svenska Budo & Kampsportsförbundets vice ordförande Helena Hugosson var under SM-veckan i Söderhamn inbjuden till en paneldebatt om HBTQ-frågor.
- De är alltid aktuella, säger hon till budokampsport.se.
Helena Hugosson, vice ordförande i SB&K och mångfaldsansvarig, berätta om ditt uppdrag på SM-veckan?
-Jag blev inbjuden av Region Gävleborg, en av medverkarna av SM-veckan i Söderhamn, att delta i ett panelsamtal kring HBTQ i idrotten. Tillsammans med Christoffer Smitz, Linus Berg och Maria Rydqvist diskuterade vi HBTQ och jämställdhet inom idrotten.
Varför är dessa frågor aktuella just nu?
-De är alltid aktuella. Maria Rydqvist har just utkommit med sin bok ”Kvinnor, idrott och manliga ledare” som belyser ämnet jämställdhet inom idrotten. Visst ligger vi långt fram, och kampsporter kanske längre fram än längdskidåkning i vissa fall, men det är aktuellt. Och när det gäller HBTQ-frågor är det svårare eftersom det är svårare att räkna huvuden, så att säga. Kön är lättare att räkna i procent, men hur gör man med HBTQ? Jag säger att om man i en förening inte har någon som definierar sig öppet som HBTQ så har man något att jobba med. Antingen genom att göra det synligt på något sätt att alla är välkomna, eller ändra attityder så att man törs vara sig själv.
Hur ska man göra det som klubb då?
-Det är absolut nödvändigt att ledare och styrelse i en förening visar tydligt var de står, att homofobiska och sexistiska skämt inte är ok. Att de går de utbildningar som finns att tillgå och visa detta till exempel på föreningens hemsida. Men a och o tror jag är att tänka till kring hur man uttrycker sig. Dra inte dåliga skämt, utgå inte ifrån att alla är heterosexuella utan uttryck dig gärna könsneutralt som att fråga om någon har en partner istället för flickvän/pojkvän. Och pratar man trans handlar det om att inte tilldela en person ett kön utifrån utseende, och att t.ex. skapa möjligheter för enskild omklädning.
Varför är det viktigt?
-I FoU-rapporter framgår det att HBTQ-ungdomar idrottar i mycket lägre utsträckning än ungdomar som inte är hbtq. Det leder till sämre fysisk hälsa, men också psykisk hälsa också såklart. Det är ett uppdrag man har som förening att se till att alla är, och känner sig, välkomna. Sedan vinner alla på att locka så många som möjligt, mångfald berikar. Jag hoppas att vi inom SB&K-familjen kan gå i bräschen för dessa frågor och jobba mycket mer aktivt med detta i framtiden så att framtida FoU-rapporter visar på att kampsporten är en extra varm och öppen familj att tillhöra.