Inför SM i HEMA

SM-veckan i Borås börjar så smått att närma sig. För första gången är HEMA med under evenemanget och Carl Ryrberg, arrangören, är väldigt nöjd med hur mästerskapet tenderar att bli.
– Det ska bli jätteroligt. Vi kommer att tävla under ett tält mitt i stan, på samma plats som boxning och brottning, säger han till budokampsport.se.

17 maj 2017  |  Jonathan Broberg

Det blir tredje gången ett SM i HEMA arrangeras och det är första gången som mästerskapet ligger under parollen SM-veckan.

Foto: Jonathan Broberg

HEMA, som för bara några år sedan blev en idrott hos Svenska Budo & Kampsportsförbundet, kommer att ta plats i Borås i sommar.
– Det känns superspännande faktiskt. Det ska bli jätteroligt. RF har varit väldigt tillmötesgående mot oss och vi kommer att tävla under ett tält mitt i stan, på samma plats som boxning och brottning. Det blir något helt annat än vi inom HEMA normalt sett är vana vid.

“Kvalitativa matcher”
Efter en sammanställning runt årsskiftet visade det sig att HEMA, rent procentuellt sett, är den idrott i SB&K som växt mest under 2016, om man ser till medlemsökning.
– Det är väldigt kul. Det är många som förr har hållit på med HEMA som hittat tillbaka till idrotten, och vi har också fått en bättre verksamhet sedan vi blev medlemmar i Budo & Kampsportsförbundet och med det också i RF.

Carl Ryrberg har också stora förväntningar på själva tävlingarna under SM.
– Ja, våra profiler kommer att vara med. Men när lottningen gjordes för kvalet, bara det att vi hade ett kval till SM är stort, så hamnade många av favoriterna på samma sida av trädet. Det medför ju tidiga kvalitativa matcher, och samtidigt lär vi få se ett och annat genombrott också. Det blir väldigt spännande att följa.

Text och foto: Jonathan Broberg

14
10
11