Riksidrottsmötet 2017

21 maj 2017  |  Annie Carriage

RIM, Riksidrottsmötet, pågick under helgen i ett soligt Karlstad. Stämman inledes med inspirerande tal av Riksidrottsförbundets omvalda ordförande Björn Eriksson innan helgens debatter och förhandlingar inledes. Stämman behandlade medlemsansökningar till Riksidrottsförbundet och diskuterade motioner kring ett bättre samordnat elitidrottsstöd, införandet av skolidrottsföreningar och Dopingkommissionen framtida positionering i eller utanför RF.
En av de motioner som engagerade flertalet av mötesdeltagarna var Riksidrottsstyrelsens (RS) förslag om en jämställdhet där respektive kön ska vara representerat med minst 40% inom styrelser, NIU, Specialidrottsförbundens tränare och ledare och även implementeras i rådgivande organ t.ex. kommittéer, råd och arbetsgrupper. I valberedningen föreslås en 50/50 könsfördelning. Förslaget baseras på forskning som berättar att en jämställd representation i styrelser och andra ledande positioner påverkar verksamhetens innehåll och form och bidrar till att arbetet för allas lika värde fördjupas, processen skulle i förlängningen även göra verksamheten ute hos Specialidrottsförbunden mer attraktiv för en bredare målgrupp.
År 1977 utformades den första jämställdhetsplanen, 1989 infördes strävansmål och 2011 skapades en konkret handlingsplan med målet att nå jämställdhetskraven till RIM 2017. Trots ett intensifierat arbete under hösten 2016 nåddes inte målen till årets RIM och RS anser nu att något måste göras för att idrottsrörelsen ska nå de strategiska målen till 2025. De Specialidrottsförbund som idag inte uppnår jämställdhetskraven ska då, enligt RS förslag, kunna få utökat utbildningsstöd för att påskynda den interna utvecklingen. För att nå jämställdhetsmålet föreslogs också införandet av stadgereglering där Specialförbunden uppmanas att påbörja arbetet snarast med en bortre tidsgräns 2021. Motionen röstades igenom och arbetet för att nå det strategiska målet om utökad jämställdhet till 2025 har påbörjats.

Text: Annie Bondefelt

Foto: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10