Inför VM i taido

Det är inte långt kvar till VM i taido i Japan. Nästa helg, den 27-30 juli, drar mästerskapet igång. VM hålls vart fjärde år, och Jonathan Broberg har kikat i backspegeln på de två senaste mästerskapen ur svenskt perspektiv. Mästerskap där Sverige skramlat ihop sex medaljer i sammanlagt.

20 juli 2017  |  Jonathan Broberg

VM i taido i slutet av juli innebär också att VM-tävlingarna kommer tillbaka till Japan, taidons hemland. Vissa ur den svenska truppen har redan rest till Japan.

Och om drygt en vecka sätter VM igång.

Men så här har det gått för Sverige på de två senaste mästerskapen som hölls 2009 och 2013.

2009, Hiroshima

Anna Cervin efter sina VM-silver Foto: privat

Sverige reste till Hiroshima i Japan med ett på pappret starkt lag och med en europeiskt etablerad storstjärna i Anna Cervin och hade därmed vissa förhoppningar inför mästerskapet, som var det femte officiella VM:et i historien.
– Vi har haft en bra uppladdning. Den första delen av truppen åkte till Japan den 31 juli där vi tillbringat ett läger i Tsuruoka och vi känner oss mycket väl förberedda för tävlingarna i Hiroshima. Visst, vi har helt klart några starka medaljhopp i truppen, som exempelvis Anna Cervin. Det känns som att de flesta är i god form, så det ska bli jättekul med VM, sade dåvarande ordföranden för Taidoförbundet Henrik Johansson till budokampsport.se i en intervju inför VM.

Den nionde augusti 2009 var det invigning och dagen därpå startade tävlingarna. Tidigt syntes det att stjärnan Anna Cervin var i gott slag och hon imponerade från första till sista teknik.

Anna Cervin-show
Det blev en silvermedalj för Cervin i formdelen kallad hokei och i fight i jissen var Anna om möjligt ännu vassare. Hon kom till final, men där vann en japanska men Cervins silver i jissen var Sveriges första VM-medalj individuellt i klassen någonsin, och är fortfarande än idag den enda svensk taido vunnit i klassen.
– Jag har nog inte riktigt hunnit att smälta det. Faktum är att jag var väldigt nära guldet i jissen och förlorade i förlängning, men nu i efterhand är det klart att jag är stolt. Jag kom ju fyra på VM senast och kände att det var min tur den här gången, sade Cervin efter sin historiska medalj till budokampsport.se.

Cervin var dock inte klar där och hon var en grundpelare i det damlag i jissen som sedermera också vann silver. I laget ingick också Agnes Wallberg, Nasrin Mosawi, Veera Littmarck och Clary Andersson.

Också herrlaget gjorde ett starkt VM i jissen och vann ett brons, Sveriges fjärde medalj i mästerskapet. Herrlaget bestod av Daniel Andersson, Robert Ek, Robert Andersson, Patrik Persson och Akkanet Jensen.

Resultat: Tre silver och ett brons

2013, Helsingfors
Vid sidan av Japan har Finland varit en stark taidonation på senare tid. Och VM i Helsingfors 2013 var både påkostat och lockande – finländarna menade allvar med sin taidosatsning.
Sverige kom något stukat till mästerskapet. Efter ett par fina EM-turneringar, bland annat i Frankrike 2011, hade flera landslagsprofiler vacklat om en ytterligare satsning till VM.

Dåvarande förbundskaptenen Royne Rutström hade förordat ett generationsskifte och bland andra Philip Högberg, Sylvester Sandin och Julia Skäär hade börjat etablera sig på mästerskapsnivå. Skäär valde emellertid bort VM men en viss Oskar Sjöberg och Emelie Roos skulle göra sina respektive VM-debuter (numera landslagets kanske största medaljhopp inför VM). Och glädjande nog för svensk del valde legendarerna Anna Cervin och Daniel Andersson att tacka ja till VM.

Daniel Andersson under EM 2011

Den tredje augusti var det dags för tävlingar.

Landslaget lyckades emellertid inte att upprepa framgångarna från VM i Hiroshima fyra år tidigare och det blev inte någon individuell medalj.

Men i lagtävlingarna skulle det gå bättre. Talangerna Philip Högberg, Oskar Sjöberg och Sylvester Sandin så tillsammans med de lite mer etablerade Joakim Johannsson och Tommy Pham till att det blev ett brons i laghokei för herrar.

Två lagbrons
Och Anna Cervin lyfte ett ganska ungt men talangfullt damlag i jissen, tillsammans med Elin Mellgren, Nasrin Mosawi, Emelie Roos och Olivia Linde till en ännu en svensk bronspeng.

Finland men framförallt Japan dominerade annars ett VM som trots ett svenskt tillbakafall medaljmässigt sedan Hiroshima, ändå blev ett avstamp för en ny taidogeneration. En generation som 2015 dominerade EM på hemmaplan och som nästa vecka i Japan ska försöka upprepa bedriften 2009.

Resultat: två brons