Sofia Olofssons segerleende

Svenskarnas medaljchanser i World Games

Denna vecka inleds World Games i Polen. Sju svenskar i tre olika kampsporter är uttagna: Constantino Nanga, Isa Tidblad Keskikangas, Sofia Olofsson, Zina Djelassi, Fredrik Widgren, William Seth-Wenzel och Max Hederström. Budokampsport.se har via Jonathan Broberg kartlagt svenskarnas medaljchanser och motstånd.

24 juli 2017  |  Jonathan Broberg

Zina Djelassi
Ålder: 25
Viktklass: -60kg
Idrott: kickboxning
Klubb: Masters Gym Kick & Thaiboxning IF

Foto: Jonathan Broberg

”Kom fram som en jättetalang för rätt många år sedan nu och har gjort fina resultat sedan dess, i både kickboxning och thaiboxning. Är ändå enligt mitt tycke bättre i kickboxning där hennes stil kommer mer till pass. Svarade för ett makalöst EM förra året där hon tog skalp på skalp och verkligen cementerade en plats i Europatoppen genom ett silver.
Med i mästerskapet är ryskan Ponomareva som vann EM-finalen, hon får sannolikt bära favoritskapet under det här mästerskapet. Dock ger jag Zina god chans att ta medalj.”

 

Deltagare i vikten
Tatiana Ponomareva (Ryssland)
Zina Djelassi (Sverige)
Natallia Martiukhina (Ukraina)
Lucia Cmarova (Slovakien)
Melissa Martinez Aceves (Mexiko)
Shara Khamzina (Kazakstan)
Nabila Tabit (Marocko)
Marta Waliczek (Polen)

Fredrik Widgren
Ålder: 23
Idrott: jujutsu
Viktklass: -77kg
Klubb: Nacka Dojo IF

Foto: Jonathan Broberg

”Widgren slog igenom i jujutsuvärlden med dunder och brak under VM i Wien 2011. Den då 18-årige talangen vann VM-silver och pressade fransmannen Percy Kunsa hårt i finalen – och världen häpnade över svensken. Sedan har Widgren sannerligen etablerat sig i världstoppen och i våras kom ännu en stor framgång i och med EM-guldet. Men. Det tål att sägas igen. När man kikar på viktklassens namn förstår man också hur svår -77 på herrsidan är.
Där finns fransmannen Kunsa, som varit ledande i vikten de senaste åren får man väl ändå konstatera. Ryssen Borok är fantastisk i sina bästa stunder, likaså tysken Knebel. Men Widgren är det något alldeles speciellt med, det har jag vidhållit förr, och har allt i sin jujutsuportfolio för att inte bara vinna mästerskap igen – utan att också bli en jujutsuprofil för de allra största historieböckerna. Jag sticker ut hakan och säger att ”Freddan” vinner guld.”

Deltagare i vikten
Fredrik Widgren (Sverige)
Andreas Knebel (Tyskland)
Ilia Borok (Ryssland)
Saparmurat Nurmukhanbetov (Kazakstan)
Jonathan Charlot (Mauritius)
Percy Kunsa (Frankrike)

William Seth-Wenzel
Ålder: 20
Idrott: jujutsu
Viktklass: -85kg
Klubb: Nacka Dojo IF

Foto: Jonathan Broberg

”Ännu en svensk supertalang som meritmässigt redan nu befinner sig på liknande höjder som Widgren flög på vid samma ålder. William är oberäknelig och ser luckor och möjligheter i matcherna som få andra. Hans enorma fysik ger också fördelar och Seth-Wenzel är dessutom regerande Europamästare, efter att ha slagit den i det närmaste oslagbara dansken Mikkel Willard under EM.
Dansken kommer sannolikt vara revanschfylld och det lär också ryssen Belov vara. Toppen i denna viktklass är ett getingbo och mellan brons och guld är det oerhört lite som skiljer. Jag tror emellertid minst på finalplats för Seth-Wenzels del.”

Deltagare i vikten
Mikkel Willard (Danmark)
Ivan Nastenko (Ukraina)
Denis Belov (Ryssland)
Junior Cabezas Quinones (Colombia)
Nicolas Baez (Schweiz)
William Seth-Wenzel (Sverige)

Max Hederström
Ålder: 28
Idrott: jujutsu (Ne waza)
Vikt: -94kg
Klubb: Gladius MMA IF

Foto: Jonathan Broberg

”Den store och starke göteborgaren har en gedigen kampsportsväska numera att packa meriter ifrån. Han har gått MMA-matcher, är ett nyblivet svartbälte i BJJ och hade ett oerhört fint EM i våras där han blev silvermedaljör. Hederström har gått framåt oerhört i sin utveckling de senaste åren och är en av de bättre i vikten i Europa redan.
Italienaren Tomasetti kan vara lurig, men saknas i World Games gör ryssen som vann EM-finalen i våras, vilket ytterligare ger Hederström slagläge.”

Deltagare i vikten
Faisal AlketbiI (Förenade Arabemiraten)
Bruno Tomasetti (Italien)
Florent Minguet (Belgien)
Mohsen Hamidiaghchay (Iran)
Max Hederström (Sverige)
Kristof Szucs (Ungern)

Constantino Nanga
Ålder: 21
Idrott: thaiboxning
Viktklass: -81kg
Klubb: Stockholm Muaythai IF

Foto: Jonathan Broberg

”Costas, som han kallas, är en av de största thaiboxningstalangerna jag har sett. Lite på samma nivå som när Sanny Dahlbeck eller Hamza Bougamza kom fram, känns det som. Fast Nanga är betydligt större. Och nu börjar han också samla stora meriter. VM-brons 2016, och i höstas vann han en stormatch i proffsregler på Rumble of the kings. Saknas i vikten gör vitryssen Dmitry Valent, som vann VM-guldet i Minsk i våras. Dessutom saknas också semifinalisterna från VM iraniern Hashem och ukrainaren Karpych. Medaljläge för ”Costas”.”

Deltagare i vikten
Mikita Shostak (Vitryssland)
Rafal Korczak (Polen)
Ubbiniyaz Tureniyazov(Uzbekistan)
Ali Dogan (Turkiet)
Valenzuela Ivan (Mexiko)
Manuel Magi (Italien)
Constantino Nanga (Sverige)
Mohammad Salama (Jordanien)

Isa Tidblad Keskikangas
Ålder: 25
Idrott: thaiboxning,
Viktklass: -60kg
Klubb: Tip Muaythai IF

Foto: Matilda Ritzén

”Efter VM-guldet som landslagsdebutant i Malaysia 2014 i -75kg har Isa fortsatt att leverera medaljer på löpande band. Detta trots att hon gått ner fem (!) viktklasser sedan VM-guldet. I höstas vann Tidblad-Keskikangas EM i Split och var inför VM i Minsk den stora favoriten i viktklassen, trots att VM i Jönköping inte alls blev som hon hade velat. Men det blev inget VM då Isa erbjöds en proffsmatch istället. Den förlorade hon mot Antonina Shevshenko, även om hon pressade ryskan hårt.
Shevshenko finns inte med i denna tävling men däremot återfinns flera bekanta ansikten, bland andra finska Gia Winberg och ryskan Vinnikova. Jag håller ändå Isa som en av de största favoriterna till guldet.”

Deltagare i vikten
Nili Block (Israel)
Isa Tidblad Keskikangas (Sverige)
Marta Gusztab (Polen)
Gia Winberg (Finland)
Svetlana Vinnikova (RYssland)
Nina Scheucher (Österrike)
Antje Van Der Molen (Peru)
Viktoriia Ivanets (Ukraina)

Sofia Olofsson
Ålder: 27
Idrott: thaiboxning
Viktklass: -54kg
Klubb: Odenplan Fightgym IF

Foto: Jonathan Broberg

”Olofsson är inte enbart den största svenska stjärnan i truppen, en stjärna bland stjärnorna, hon är ett ansikte för hela World Games efter att ifjol blivit framröstad till ”Athelete of the year” av just organisationen bakom World Games. Olofsson är ett av de absolut största thaiboxningsnamnen på damsidan överhuvudtaget och är också innehavare av proffsbältet i WMC.
Lägg därtill att hon har vunnit VM-guld 2016. Att hon inte vann VM i våras berodde på att hon inte var med i Minsk, utan istället satsade på proffsturneringen i Thailand ”Angel Fight”, där hon också snart går nästa match mot en japanska. Med i World Games finns fransyskan Lacroix som ofta gör bra ifrån sig på amatörmästerskapen, liksom ryskan Drozdova, som vann VM-guld i Minsk och bland annat vann semifinalen över Josefin Lingren-Knutsson. Olofsson är favorit i mästerskapet.”

Deltagare i vikten
Sofia Olofsson (Sverige)
Maria Lobo (Portugal)
Juliette Lacroix (Frankrike)
Natalia Leciejewska(Polen)
Valeriya Drozdova (Ryssland)
Meltem Bas (Turkiet)
Tristana Tola (Peru)
Janice Lyn (Kanada)

Sammanställning: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4