Foto: Hamid Ershad Sarabi

Jakten på medaljer får aldrig gå ut över idrottarens säkerhet

Styrelsen för SB&K har utrett reglementet för skador uppkomna vid träning och kommit fram till en rekommendation för alla inom våra led att följa redan nu. Dessutom kommer rekommendationen att läggas fram vid nästa årsmöte, för att kunna bli en permanent lösning. Alldeles utmärkt, tycker jag.

11 september 2017  |  Jonathan Broberg

Det finns få saker som jag blir mer ledsen över än att höra om idrottare som ådrar sig tunga skador. Jag har själv problem med ett knä, som jag i unga år saboterade genom att ramla på en sprängsten. Knät medförde en tidigare lagd pensionering från både min fotbolls- och ishockeysatsning.

Beskedet jag fick från läkarna när händelsen inträffade var att jag nog inte borde spela så mycket fotboll eller hockey längre. Ett besked jag som tonåring då hade väldigt svårt att ta till mig, inse och ens vilja lyssna till.

Så jag fortsatte spela. Utan att lyssna till mina tränares uppmaningar om att följa läkarens råd. Jag lyssnade inte ens till min pappa, som ändå är ortopedingenjör och har hand om stora idrottsskador dagligen.

Nej, inget skulle få komma emellan mig och min idrottsliga dröm – ty idrotten tycktes ju då vara det enda mål i livet som fanns för mig. Ack så fel jag hade, och oj så glad jag är att jag tillslut fick så ont i knät att jag inte kunde spela längre.

Men det gnager i mig varje dag fortfarande att jag råkade snubbla på den där sprängstenen på landet. Men jag har insett att livet är större än de begränsningar mitt ömmande knä sätter.

Det har kommit till kännedom att idrottare blivit knockade på träning, och åkt iväg på tävling trots att man inte varit helt återställd. Jag förstår idrottarna. Skadad är inget man vill inse som en idrottare på framfart.

Men vi på förbundet måste alltid tänka på våra idrottares säkerhet. Och när styrelsen, främst genom Elin Bladhs granskande ögon, kikat på regler för skador har vi insett att lagen täcker själva tävlingen på ett bra sätt, men inte när det gäller träning.

Det känns därför självklart att rekommendationen styrelsen i fredags gick ut med efterföljs av våra föreningar, ledare och utövare. Och det känns också tryggt att den demokratiska gången efterföljs. Det är bra att årsmötet kommer att få rösta huruvida rekommendationen ska bli en permanent regel gällande våra idrottares säkert.

För jakten på framgångar, medaljer, får aldrig någonsin gå ut över våra idrottares säkerhet. Vi alla har ett ansvar att se till att just det upprätthålls.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

2 kommentarer

2
0
1