Projekt för att utveckla barn- & ungdomsverksamheten är i startgroparna

21 september 2017  |  Annie Carriage

I linje med RF:s strategi 2025 kommer SB&K inleda ett projekt för att utveckla ett ramverk för barn- och ungdomsträningsverksamheten. Projektledare är Disa Glaser som är utbildad på Bosön Folkhögskolan och kommer närmast från tjänsten som Föreningskonsulent på Hässelby Innebandy. Projektet är i startgroparna och kommer att färdigställas i början på januari.

Det känns väldigt spännande samtidigt som det är en stor utmaning. Tanken är att vi i en projektgrupp, tillsammans med underförbunden, ska utforma ett ramverk för vår barn- och ungdomsträningsverksamhet. Vi har många idrotter och vi behöver tydliga ramar men det måste också finnas utrymme för egna tankar och idéer, berättar Disa.

Disa har själv varit aktiv inom handbollen, hon har varit barn- och ungdomstränare i 7 år och är för närvarande barn- och ungdomsansvarig hos Vallentuna HK och är även basinstruktör på Stockholms Handbollsförbund. Utifrån hennes ideella engagemang tar hon med sig erfarenheter och frågeställningar som många i idrottsvärlden kan känna igen sig i, ungdomar som slutar komma på träningarna eller barn som tappar motivationen.

Det är ofta samma faktorer som ligger bakom att unga väljer att inte stanna kvar inom en idrottsförening. Vårt mål är att kartlägga hur vi kan skapa möjligheter för att få de att stanna och vara aktiva under hela livet. Vi kommer att använda underlag från RF:s undersökningar men även använda oss av Physical Literacy och LTAD-modellen, Long-Therm Athlet Development, en metod som bygger på rörelseglädje och att successivt öka svårighetsgraden i olika stadier. Varje förbund får sen tillämpa verksamheten för att tillgodose barnens behov beroende på fokus och resurser, fortsätter Disa.

Någon som ständigt diskuteras är tävlingsmomentet inom idrott och nivåindelningar vid låg ålder, delar som projektgruppen kommer titta närmare på.

Tävlingsmomentet motiverar många barn och de tycker det är roligt. Men fokus bör vara på att tävla mot sig själv och inte jämföra sig med andra. Tävlingen ska formas efter barn och på barnens villkor, barn tänker på ett annat sätt och motiveras på ett annat sätt än vi vuxna. Det slutgiltiga målet med projektet är att skapa möjligheter för barn och ungdomar att fortsätta vara motiverade och att vara aktiva genom hela livet, avslutar Disa.

Om ni har några frågor eller vill engagera er i projektgruppen går det bra att maila Disa på disa@budo.se

Text: Annie Bondefelt
Foto: Privat

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4