Budokampsport.se mötte Cornelia Holm

I närheten av majorna i Göteborg ligger GBG MMA:s stora lokaler, som närmast liknar ett komplex mer än något annat. Cornelia Holm har tagit cykeln till klubben. Hon börjar göra sig redo för match, men inte i landslagsregi denna gång – hon är istället helt inställd på proffsmatch. Budokampsport.se fick ett längre snack med Sveriges mest meriterade amatör, om en B-uppsats, hennes konstintresse, om MMA-karriären och om en kort rapsejour.

28 september 2017  |  Jonathan Broberg

Allt medan höstens mörka röst bullrar genom ett tyngt molntäcke över Stockholm har Göteborg haft några underbara sensommardagar med över 20 gradig värme.

Solen har lyst över staden under hela dagen och även när kvällen kryper sig på är det behagligt ute, nästan lite medelhavskänsla.

Cornelia Holm lutar sig tillbaka i en fåtölj inne på ett kontor i GBG MMA:s lokaler. Hon har lätt till leendet och hon sprider ett harmoniskt intryck. Och undra på det. För det är när denna intervju skrivs endast formaliteter kvar till hennes första proffsmatch i MMA kan offentliggöras.
– Jag kan tyvärr ännu inte säga något om matchen, men jag kan säga att det borde bli klart väldigt snart.

“Var aldrig riktigt bäst”
Holm är spårvagnsföraren som tagit MMA-världen med storm. Hon har vunnit det mesta som går att vinna som amatör, och har bland annat VM-guld på meritförteckningen.
– Därför känns det som att jag också är klar med landslaget. Det har varit en helt fantastisk tid, men det är dags för mig att gå vidare. Jag vill bli bäst i världen och då måste jag ta mig an proffsvärlden på samma sätt som jag lämnat avtryck i amatörvärlden.

Holm är 29 år. Och efter en bit in i samtalet märks det tydligt att hon sannerligen hunnit med mycket under de åren. Hon började med jujutsu när hon var runt tio, hittade brottning något år senare och var en talang.
– Alltså, jag gillade brottning. Men jag var aldrig riktigt bäst. Jag var straxt under landslaget och har ett JSM-guld i fristil. Jag har ett brons på seniorsidan också, tror jag.  Men jag tröttnade lite när jag inte riktigt tog det där steget fullt ut. Så jag testade lite boxning och min tränare där tyckte att jag hade fallenhet för det. Själv gillade jag att få slåss lite.

“Kommer jag nog aldrig glömma”
Inom MMA kom snabbt framgångar. Och när hon blev uttagen till landslaget exploderade Holm i sin utveckling. Det blev enorma framgångar och bland annat VM-guld.
– När du lägger upp det på det viset känner jag att jag faktiskt blir rörd nu. Det brukar jag inte bli. Jag brukar känna att jag är glad och stolt över gulden, men att det också bara är en väg att gå för at nå till toppen. Men… jag… det klart att det var otroligt häftigt att vinna de gulden.
– Jag minns efter mitt andra guld, jag hade vunnit och Gabriella Ringblom som just vunnit sitt guld rusade fram till mig och vi kramades och det var en fantastisk känsla. Sedan vann ju Irman Smajic guld bara en liten stund senare. Den dagen kommer jag nog aldrig glömma.

Cornelia Holm efter guldet i EOC

Holm beskriver sig själv som nyfiken och lättlärd. Hon gillar att utmana sig själv. Och hon har skrivit en B-uppsats i Konst och bildvetenskap.
– Den handlade om kvinnornas plats inom graffitin, så jag intervjuade många graffitimålare. Det var väldigt roligt och spännande.

Själv gillar Holm att vara kreativ. Hon gillar att måla och sy.
– Jag målar inte så mycket längre, men då och då händer det och då är det väl mest blyerts och tusch. Jag skulle inte kalla mig konstintresserad, för det känns som att man typ måste gå på konstfack och för att vara det fullt ut, men jag gillar att uttrycka mig kreativt. Jag gillar att sy också. Jag ville egentligen bli kläddesigner, men idrotten kom lite i vägen där.

Holm om sin karriär som rappare
En annan grej som Holm har testat är artistbranschen. Hon gillar hiphop och rappade lite för sig själv, och en dag fick hon för sig att gå i väg på en ”open-mic-night” där hon testade på att uppträda inför publik.
– Hahahaha, oj, nu börjar det nästan bli lite genant här. Men ja, jag testade det två gånger. Första gången gick det väldigt bra, tyckte jag själv. Andra gången var jag en av de sista kvar som skulle framträda, det var väl tre, fyra fulla gubbar kvar i publiken och DJ:en körde en lite märklig beat, och jag… nej, det blev inte bra kan jag säga. Hahaha.
– Jag hade faktiskt också ett artistnamn, jag kallade mig Odd soul. Men jag har lagt rappen lite bakom mig nu. Men ändå, det var spännande att prova på det.

Holm berättar också att hon har ett lite annat förhållningssätt till MMA-träningen nu när hon förbereder sig för proffskarriären.
– Ja, jag försöker göra allt lite bättre än förr. Jag tar numera hjälp av en dietist och av en fystränare och jag försöker också tänka mer kvalitet än kvantitet i träningen. Jag menar, alla kan tränar sex timmar om dagen – men det viktiga är hur du nyttjar träningstiden till fullo.

“Många visade uppskattning när jag vann VM”
Framgångarna för Holm har också inneburit en del reaktioner från människor, vilket i sig kanske kan bygga en viss press på att nå resultat.
– Jag försöker att inte tänka så mycket på press utifrån, för jag är nog den hårdaste av de alla mot mig själv ändå. Däremot var det många som visade uppskattning när jag vann VM, kollegor som jag kanske inte hade pratat så mycket med innan kom fram och tyckte det var kul och häftigt.
– Jag är bara otroligt glad över att jag kanske kan göra folk glada med mitt idrottande, det är en väldigt fin känsla.

Cornelia Holm smakar på VM-guldet 2016
Foto: Jonathan Broberg

Text och foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4