Guldsuccén

Den fenomenala Patricia Axling vann ännu en mästerskapsmedalj. Det blev seger, 29-28, i EM-finalen i thaiboxning i Paris över ryskan Mariia Klimova i -57-kilosklassen. Och Angela Mamic lyckades också vinna EM-guld. Det i -71-kilosklassen mot ryskan Alina Ovchinnikova, efter att domaren brutit matchen i den andra ronden.
– Nu har jag vunnit SM, EM och VM två år i rad, jag är jättestolt och otroligt glad just nu, säger hon till budokampsport.se.

20 oktober 2017  |  Jonathan Broberg

Patricia Axling startade finalen i ett sedvanligt högt tempo. Hon lyckades komma förbi ryskans större räckvidd och hittade direkt fina kombinationer av boxning och sparkar.

Det var en väldigt bra första rond där Klimova också svarade för en del poänggivande tekniker.
– Jag ville ta tag i det från början. Min tränare Hans sade till mig, det sista innan jag klev in i ringen, att ”tänk på alla timmar du lagt ner just för det här ögonblicket”. Så det gjorde jag, och det gick ju vägen igen. Det är underbart att vi vet att det vi gör inte bara funkat en, två eller tre gånger. Det funkar, helt enkelt och det är en fruktansvärt skön känsla.

Patricia vann både den första och den andra ronden vilket gjorde att Klimova var tvungen att vinna på avslut i den tredje. Men Axling satte sig aldrig i några större situationer, även om ryskan vann ronden, var segern aldrig hotad.
– Nu har jag vunnit SM, EM och VM två år i rad, jag är jättestolt och otroligt glad just nu.

Angela Mamic vann också guld
Och det blev ytterligare ett svenskt guld. I -71-kilosklassen lyckades Angela Mamic, som förlorat två tidigare mästerskapsfinaler, att bryta den trenden. Och som hon gjorde det.

Mamic lät inte ryskan Alina Ovchinnikova få en lugn stund och svenskan dominerade kraftigt redan i den första ronden.
– Vi sa att jag skulle komma ut bestämt, att jag skulle äga matchbilden och det lyckades jag med. Jag kände tidigt att jag hade övertag.

I den andra ronden, efter att Mamic tvingat fram en räkning och sedan haft en strålande period i ronden med många hårda, fina tekniker, bröt domaren matchen.
– Jag har längtat så länge efter det här guldet. Det är värt varenda jävla träningstimme att få känna den här känslan. Det är sjukt jävla stort, rent ut sagt.

Nye förbundskaptenen nöjd
Thaiboxningslandslaget nye förbundskapten Joakim Karlsson kunde glatt konstatera att båda dagens svenska finalister svarade för storartade matcher.
– Ja, verkligen skönt. Patricia gjorde som hon brukar och är enormt jobbig att möta och är troligt stark och svårstoppad. Hon har gång på gång bevisat sin storhet. Angela, ja, herregud. Jag har aldrig någonsin sett henne så här bra. En fantastisk utveckling. Jag är enormt glad och stolt idag.

Text och foto: Jonathan Broberg

30
19
28