Jenny Sellén har hittat hem:

1 november 2017  |  Annie Carriage

Jenny Sellén är aktuell i den internationella HEMA-tävlingen Swordfish som går av stapeln den 2-5:e november i Göteborg.

Min son började på sportfäktning i Östersund en gång i veckan 12 mil bort, sambon hängde med medan jag gick på bio. En gång så skulle de testa HEMA på fäktklubben, sonen och sambon fattade genast tycke för det så beslutade mig för att testa, varför inte liksom. Jag har sen tidigare tränat både boxning och karate och hade precis avslutat min elitsatsning inom styrkelyft. Men jag var sugen på något mer så när hela familjen hade testat HEMA bestämde vi oss för att starta en HEMA-förening där vi bor. Jag hade blivit förälskad i idrotten och jag tycker om kombinationen av tävling, prestation, målmedvetenhet, nervositet och lust när man satsar på att bli riktigt bra på något, säger Jenny till budokampsport.se

I anslutning till föreningen har de även startat olika projekt, våren 2016 tog de initiativet till att påbörja ett integrationsprojekt där nyanlända och svenskfödda fick möjligheten att testa HEMA. Det resulterade i att föreningen växte och att det blev en större sammanhållning bland utövarna. Under 2017 inledde även föreningen ett projekt med målet att ta fram ett tävlingskoncept för unga under 18 år.

Vi har åkt runt till olika föreningar i landet och pratat med ungdomar om hur vi ska utforma en tävlingsstrategi för de under 18 år, eftersom det annars är en åldersgräns för att få tävla i HEMA. Projektet rullar på och vi ska avsluta med en träff här i hemtrakterna i december. Under processen har även frågan väckts om konceptet skulle kunna appliceras på andra åldersgrupper som önskar tävla i en form där hårdheten i träffarna regleras striktare och där även fler faktorer än träffar vägs in i poängsättningen, säger Jenny.

Nu är det dags för Jenny att kliva in i sin första Swordfish-turnering, men det är inte första gången hon är på plats.

De första tre åren har jag varit där som åskådare, några gånger har jag deltagit i workshops knutna till eventet men i år är det första gången jag tävlar. Nyfikenheten växte under årens lopp och jag gillar att samlas kring en idrott och vara en del av en community. Sen får man ju se hur länge man kan hålla på med elitidrott, är ju 41 år nu, skrattar Jenny.
– Det blir tio pass i veckan nu inför Swordfish och formen känns bra, även om jag haft några förkylningar. Men så är det ju för alla, tillägger hon.

För att få det utbyte genom sparring som behövs för att vara elitidrottare inom HEMA bör man vara beredd på att det blir en del resor till andra föreningar. Alla kan möta alla och det är ingen skarp avgränsning mellan elit och deltagare som är på lägre nivåer.

Jag älskar att få möjligheten att köra mot alla, nybörjare som elit. Det är verkligen utvecklande, säger Jenny till budokampsport.se

Målet inför Swordfish är att ha roligt, något som kan vara lätt att glömma bort när man är en högpresterande och nyfiken utövare som Jenny.

Det gäller att förbereda sig mentalt för att få det rätta flowet, det är lätt att bli spänd när förväntningarna på en själv ökar och då finns risken att man inte njuter av nuet. Jag vill hellre förlora och ha haft kul än tvärtom. Att våga vara avslappnad är en utmaning men det är också då de bästa resultaten brukar komma, säger Jenny.

Jenny känner att det är en stor förmån att få vara en del av HEMA:n i Sverige, att få åka till tävlingar och läger och att samtidigt få kvalitetstid med familjen.

Jag har förmånen att både min man och 16-åriga son tränar i samma förening så det blir lite extra kvalitetstid. Ibland måste jag nypa mig i armen för att se att det är på riktigt, jag fick det bäst jag tänker jag. Och jag ser oerhört mycket fram emot Swordfish, avslutar Jenny.

 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Therese Johansson

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4