Kristofer Stanson laddad inför helgens Swordfish-tävling

2 november 2017  |  Annie Carriage

För tolfte året i rad arrangeras HEMA-tävlingen Swordfish mellan 3-5:e november i Göteborg. Tävlingen anses vara den största och mest prestigefyllda tävlingen i sitt slag och samlar all form av historisk kampkonst från Europa. Evenemanget kommer innehålla tävlingar i Svärd och Bucklare, Rapir och Dolk, Sabel, Ringen och Långsvärd.

En av Sveriges skickligaste HEMA-utövare heter Kristofer Stanson, han har testat många olika kampkonster men när han hittade HEMA för 15 år blev han fast.

Jag kom ju in på HEMA för snart 15 år sedan genom att helt enkelt googla ”svärd fäktning Stockholm” och hittade till det som då hette Blod, Svett och Dårar och senare blev Stockholms Stigmän. Hur som helst så fick jag ett träningsvapen i handen och fick pröva på att sparras mot andra första gången. Det passade mig väldigt bra och jag har varit fast sedan dess, säger Kristofer till budokampsport.se

– Jag tror de flesta har viftat runt med pinnar och svärdlika föremål och drömt sig bort i unga år efter att ha konsumerat en bok, en saga eller Hollywood-epos. Hos väldigt många lever det kvar i en eller annan form och man kan se en viss glöd i ögonen och att det drar i mungiporna så fort de får ta upp ett svärd, oavsett om de går kvar i grundskolan eller redan nått pensionsålder. Det var såklart inte annorlunda på något sätt för mig. Jag hade även prövat andra kampkonstformer såsom Bujinkan, Kendo, Iaido och Kung Fu där man kunde få lära sig olika vapenformer även om vägen dit ibland kunde vara lite väl lång för min smak, säger Kristofer.

HEMA är en idrott i ständig utveckling
I HEMA utvecklas grenarna kontinuerligt i takt med att det historiska materialet gås igenom och är något som utmanar utövarna.

När jag började sparrades vi med shinaier, bambusvärd som används i Kendo, som vi modifierat till svärdsliknande föremål av europeiskt snitt. Det var en av de få material som vi kunde köra fullt ut med. Därefter kom det sparringvapen av nylon men man har sedan ett antal år tillbaka helt gått över på stålsvärd. Detta i takt med att med skydden blivit mer avancerade och anpassade för HEMA. När vi gick över från shinaier till nylon så började folk padda upp med hockeyliknande skydd och tjocka vadderade jackor. När stålet kom in i bilden så började det komma mer formsydda skyddsjackor och annat anpassade för HEMA. Stora problemet är alltid skyddshandskar för oss. Även om du har en handske med hårda plattor på så trycks fingret ihop mot handtaget på svärdet av ett snabbt slag från ett stålsvärd. Lite som att klämma fingret i en dörr. Som tur är så sker det som sagt en ständig utveckling på området. Så vi har sett nu att det organiskt växt fram en likartad klädsel som är med och formar HEMA-identiteten, säger Kristofer.

HEMA växer
HEMA har haft en stabil ökning av medlemmar sen 2014, något som Kristofer tror kan bero på den historiska kopplingen.

Det är riktigt roligt att vi växer som vi gör fast vi är en så nygammal kampkonst. De senaste 100 åren har fäktningen nästan endast funnits kvar i en sportifierad form oavsett vilken kontinent vi tittar på, så vi brukar säga att vårt huvudområde är från 1320 fram till ca 1900.Det är nog denna historiska koppling tillsammans med en egen identitet och formalisering av idrotten HEMA genom att skapa ett eget underförbund som gör att kunskapen om att vi finns börjar nå ut till en bredare publik.

Swordfish pågår under helgen
I helgen är det dags för den internationella stortävlingen Swordfish och Kristofer som under sommarens SM tog guld i Sabel, silver i Svärd och bucklare och brons i Rapir och dolk ser fram emot eventet.

Det är alltid lite av en utmaning att lyckas toppa formen inför en tävling när man har HEMA som en bisyssla eller nästintill hobby. Det finns så mycket annat som påverkar fokuseringen och inför Swordfish senaste åren har det tyvärr funnits en del störningsmoment både precis innan och under tävlingen. Det har ändå gått rätt bra då jag tagit ett par fjärde platser i olika grenar och en vinst 2015 i svärd och bucklare och detta i en tävling som man brukar anse vara en av världens mest prestigefulla tävlingar. Litegrann som tennisens Wimbledon, säger Kristofer.
I år har jag tagit lite mer ledigt inför tävlingen i ett försöka att toppa formen och jag tävlar i två grenar istället för tre som jag brukar göra för att inte köra slut på mig mentalt, fortsätter Kristofer.

“Ryssarna blir farliga”
Kristofer tror ryssarna blir farliga motståndare vid årets tävling, de är skickliga utövare med en stark tävlingsanda.

Ryssarna är alltid en stor utmaning. De är väldigt atletiska och väldigt tävlingsinriktade, vissa menar att de spelar mycket på reglerna och för att jämföra, kör ”tråkig fotboll”. Men man tar inte medalj i turnering efter turnering oavsett regelsystem och ligger i toppen på HEMA-rating utan att vara fruktansvärt bra. Det handlar lika mycket om en ovana från många andra att hantera deras stil, avslutar Kristofer.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Therese Johansson

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4