Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lena Olsson står för ett unikt ledarskap

För att bli nominerad på Kampsportsgalan behöver man sannerligen samla meriter, eller arbetsuppgifter. Konkurrensen inom svensk budo och kampsport är så hård att juryn, i stort sett varje år sedan galan instiftades, tvingats välja bort världsmästare. Också på ledarsidan dräller det av ytterst kompetent folk – en av de allra mest värdefulla är också en av de som får allra minst ljus riktat på sig: Lena Olssons gärning inom svensk thaiboxning kan inte värdesättas i annat än min djupaste vördnad. Årets ledare.

23 mars 2018  |  Jonathan Broberg

Jag stod och hängde vid ringrepen vid Sofia Olofssons finalring i EM i Paris. Jag väntade på den perfekta guldbilden.
Då kommer Lena Olsson fram bredvid mig, ger mig en kram och sedan springer hon vidare in i arenans katakomber för att ge nästa fighter information om allt möjligt.

Det kan tyckas vara en alldaglig slitsam kampsportsledares gärning. Men Olsson har så länge nu varit en bärande pelare i det svenska thaiboxningslandslagets imposanta bygge att jag undrar själv vad jag skulle gjort utan henne.

Hon har bistått även mig, utan att jag på något sätt bett om det, i min dagliga sysselsättning och jag erinrar mig om att hon bara är sådan: en vasall för svensk thaiboxning, som inte viker en tum. Och det behövs. Sannerligen.

Det sägs att ett ideellt arbetsdygn kanske är två timmar långt. På sin höjd. Lena Olssons rymmer inte enbart thaiboxningslandslagets – hon har också varit en viktig kraft i thaiboxningsförbundet och är ordförande för Fighter Muay Thai IF i Göteborg.
Det kan tyckas arbiträrt, men Olssons dygnsrytm är en ekvation jag tror knappast ens Pythagoras hade fått ihop.

De flesta budo- och kampsportsledare sliter ont för sina adepter. Jag är övertygad om att rent ledarskapsmässigt ligger kampsportsledare högt bland idrotten i gemen, när det kommer till kompetens och erfarenheter.

Budo- och kampsportsklubbar ser inte ut som den ordinära idrottsklubben, skulle jag säga. Vi har blivit förpassade till kommersiella lokaler, vi har fått värja oss från enträgna och många gånger löjligt orättvisa fördomar och vi har nått framgång, som jag retsamt brukar nämna då och då – trots etablissemanget, inte tack vare det.

Insatser som Lena Olssons är därför fullständigt vitala för vår existens.
Jag har ett jobb (som jag älskar över allt annat) att gå till tack vare slit som Lena Olsson och alla andra medlemmar i det här förbundet gör ideellt – varje dag.

Det är jag som ska vara tacksam för att ni finns – och det är jag också. Bråddjupt.

Stort grattis Lena, utmärkelsen var du väldigt väl värd.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4