VM i thaiboxning kittlar mest

Sköna maj ser i år ut att bli extra skön. Om man ser det med idrottsögon.

7 maj 2018  |  Jonathan Broberg

Fotbollsmenyn bjuder på final i Champions League och Europa League och vi kan räkna med toppunderhållning. Fotboll på den här nivån handlar om fantastisk sportshow och det är bara att tacka och ta emot när man sitter nerborrad i TV-fåtöljen och ser grannlåten.

Fotbollen i all ära, men det som kittlar mig mest i maj är VM i thaiboxning i Mexiko (start 10 maj) och Lina Länsbergs UFC-fight i Liverpool mot Gina Mazany.

Sverige är en stormakt i thaiboxning, åtminstone på damsidan. Sverige skickar 19 fighters till Cancun och det finns ett par tjejer som har guldvittring. Jag tänker då på Sofia Olofsson och Patricia Axling, som båda vet hur det känns att stå överst på medaljpallen.

Men det är inte bara Sofia och Patricia som har chans på guld. När jag tittar i min kristallkula ser jag ytterligare två tjejer som kan fighta till sig den ädlaste medaljen.

Jag åsyftar Josefin Knutsson och Isa Tidblad Keskikangas. Jag har alltid varit svag för Josefins offensiva och tekniska stil och i den späda kroppen finns rejält med krut.

Det är mycket som ska stämma när det drar ihop sig till ett stort mästerskap. Svenska thaiboxare har de senaste åren bevisat att man klarar av att vara som bäst när det gäller som mest. Det faktum att VM i år går långt borta, i semesterparadiset Cancun, tror jag inte spelar det minsta roll. Svenska thaiboxare växer alltid med uppgiften, oavsett var mästerskapet går. 2016 gick VM på hemmaplan, med allt vad det innebar av medaljförväntningar. Men det där med fladdrande nervtrådar är inget för våra thaiboxningskrigare. VM:et i Jönköping slutade som bekant i en rejäl guldyra.

Det som kan irritera mig lite är den i mina ögon alltför klena uppmärksamheten som det svenska thaiboxningslandslaget röner i gammelmedia inför de stora internationella mästerskapen. Det svenska thaiboxningslandslaget förtjänar, med tanke på alla världsstjärnorna som finns i truppen, att uppmärksammas inför ett världsmästerskap. Men nu är det tack och lov nya massmediala tider. Det svenska thaiboxningsäventyret kommer naturligtvis uppmärksammats i budokampsport.se, då på ett initierat sätt.

I UFC-buren står inga medaljer på spel. Däremot en del pengar.

Lina Länsberg har gjort sig ett namn i UFC-buren, trots ett par förluster (1-2). Malmötjejen är en äkta krigare och den som ska besegra henne måste vara i världsklass. Den 27 maj i Liverpool ställs Lina mot tuffingen Gina Mazany (1-1 i UFC) och det är en fight som Lina är piskad att vinna om hon ska ta nästa steg i UFC.

Jag har träffat många härligt självsäkra krigare genom åren, Lina Länsberg är en av dessa. Hon har förmågan att sätta knorr på sitt snack.

När jag en gång frågade henne hur det kändes inför en fight på Amiralen i Malmö sa hon med ett leende: ”Det kliar i nävarna varje morgon när jag går förbi Amiralen…”.

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4