Carl Ryrberg och Britt Sjöqvist vann guld i långsvärd i HEMA

Det blev sannerligen ett vasst SM för Örebro HEMA-förening, när tävlingarna avgjordes i Eriksdalshallen i Stockholm under söndagen. Det blev dubbla guld i grenen långsvärd genom Carl Ryrberg och Britt Sjöqvist.
– Jag tycker absolut vi kan sticka ut hakan och säga att vår klubb är en ledande klubb inom svensk HEMA, säger Ryrberg.

11 juli 2018  |  Jonathan Broberg

Det blev stark Örebroprägel på SM-tävlingarna i HEMA som hölls i Stockholm under söndagen.

I långsvärd, som anses vara den mest prestigefyllda grenen, blev det guld i både dam- och herrklassen.

Britt Sjöqvist gjorde ett starkt SM. Och i finalen besegrades Josefin Bohman, en fäktare som Sjöqvist förlorat mot två gånger innan finalen.
– Det blev en väldigt bra och spännande match. Jag ledde med 6-2 efter första ronden, men där Josefin började andra bra och åt sig närmare. Det var förstås fantastiskt skönt att vinna SM.

Carl Ryrberg, som slutade med tävlandet 2015, gjorde comeback under SM. Och som han gjorde det. Han vann finalen i stor stil över Jimmy Olsson, men han var själv mest nöjd med segern över Dennis Ljungqvist i semifinal.
– Dennis är världsetta och hade inte förlorat på 14 månader. Den segern är kanske den största för mig i min karriär. Sedan var det förstås skönt att vinna finalen också.

Medlemsantalet har nästan fördubblats
Intresset för HEMA, historical european martial arts, har ökat på senare tid. Allt fler klubbar tillkommer och medlemsantalet har på ett par år nästan dubblerats. Örebro är ett starkt HEMA-näste och klubben som Ryrberg och Sjöqvist representerar ligger i bräschen för utvecklingen av sporten i Sverige.
– Jag tycker absolut vi kan sticka ut hakan och säga att vår klubb är en ledande klubb inom svensk HEMA. Vi har en enorm bredd och spets, säger Ryrberg.
– Vi åkte verkligen till SM som ett lag. Vi har tränat tillsammans och alla har hjälpt varandra framåt. Jag tror det är en stor del i framgången, menar Britt Sjöqvist.

Övriga guldmedaljörer under HEMA-SM var Kristoffer Stanson som vann både i rapir och sabel och Dennis Ljungqvist som vann i svärd och bucklare.

Finalerna livesändes i Budokampsport-TV, och finns att se i efterhand nedan.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Simon Sköld Karlsson (med på bild finns även Anna-Lotta Eriksson, vänster, som tog brons i långsvärd)

2
0
1