Magdalena Cederblad gör VM-debut

11 september 2018  |  Annie Bondefelt

I helgen arrangeras VM i kendo i den sydkoreanska staden Incheon. En av de som kommer finnas på plats för att representera det svenska landslaget är Magdalena Cederblad som tränat kendo sen 2012 och nu gör VM-debut.

För sex år sen började Magdalenas kendoresa som har fört henne till det finaste mästerskapet av de alla – VM. I kendo hittade hon en strategisk utmaning men fann också en idrott som kan vara både hård och tuff.
– Jag började i november 2012 då jag pluggade på University of Glasgow. Killen i rummet bredvid i korridoren hade en shinai på rummet och jag blev nyfiken på den. Ett tag senare följde jag med till träningen på univerisitetklubben, Glasgow university kendo club, och har kört sen dess, säger Magdalena till budokampsport.se
– Det är ett mycket roligt träningsformat. Det är liksom hårt och aggressivt, men ändå strategiskt och att man måste tänka och planera. Det är bara roligt, fortsätter Magdalena.

Magdalena är just nu i Japan och slipar på sin matchform och har fått möjlighet att träna mot många olika stilar.
– Det har ju varit de vanliga kendoträningarna i Uppsala med klubben, men jag har varit till Stockholmsklubbarna också. Det har varit mycket fokus på tävlingsträning och tänk, med finslipningar av tekniker. Jag har också gjort kompletterande styrketräning och tyngdlyftning. Här i Japan bodde vi först på Tokyo Economic Univerisity och körde tävlingsmatcher med studenterna, och så körde vi vanliga matcher också. Vi bor nu på en dojo där vi har fått köra tävlingsmatcher mot väldigt duktiga kendoka som blev inbjudna av senseien som äger dojon. Idag var vi på Urawa High School och tävlade mot studenterna och fick mycket intressant motstånd mot inbjudna universitetstjejer. Det har varit väldigt lärorikt och kul att köra mot så mycket olika stilar, och så olikt vad jag kört mot tidigare. Det var sista träningen innan VM, berättar Magdalena.

VM blir Magdalenas första stora internationella mästerskap och hon ser fram emot upplevelsen.
– Jag hoppas att jag kommer vara stabil och kunna hålla upp mot motståndet. Det här är mitt första stora mästerskap och har då inte lika mycket erfarenhet som många av de andra har. Och det är bra motståndare vi kör mot. Men jag tror att det kommer bli kul och en riktigt maffig upplevelse, avslutar Magdalena.

Foto: Kumi Sato

Text: Annie Bondefelt
Foto: Kumi Sato

2
0
1