Foto: Hamid Ershad Sarabi

Hoppas på svensk medalj i kendo-VM

På fredag drar VM i kendo igång i Incheon i Sydkorea. Den svenska truppen har samlats upp och det ser ut, av de jag kunnat döma, som att laget är skarpt. Kanske är det äntligen dags för svensk kendo att ta en VM-medalj. Potentialen och kunnandet finns. Och Kumi Sato.

12 september 2018  |  Jonathan Broberg

För tre år sedan var jag med landslaget i Tokyo då VM i kendo hölls senast. Det blev ingen VM-medalj den gången, men det blev ett stort ögonblick som etsat sig fast ändå.

Göran Gutiérrez-Aranda lyckades få en poäng mot den japanske storstjärnan Masuda, en poäng som fick igång hemmapubliken (!) i den imposanta Nippon Budokan.

VM i Tokyo var också Micaela Ahlstams sista stora kendomästerskap som hon var med i. Dessutom var Kumi Sato svensk förbundskapten.

Året efter VM tog Sato 7:dan, som yngsta kvinna i världen hittills, och nu lagom till VM är Sato med som tävlande. Ett enormt svenskt tillskott i medaljjakten, förstås.

VM i kendo handlar annars i stora drag kring Japan, som varit fullständigt dominant som nation. Sverige har varit en stark kendonation också, men haft det svårt på mästerskapen. Bästa resultat i modern historia svarade laget för under EM 2016, då man vann ett brons – den första medaljen på då 14 år.

Kikar vi till truppen är självklart Kumi Sato det största namnet. Men bakom finns talangerna Fanny Lindström och Magdalena Cederblad. Amy Tang kan säkert göra bra ifrån sig också. På herrsidan finns flera starka namn med mästerskapsrutin. Ren Watanabe, som också är assisterande tränare, har varit med förr och gjorde bra ifrån sig i Tokyo för tre år sedan. Likaså Jun Yamazaki, som i sina bästa stunder är otroligt sevärd.

Jimmy Cedervall är smart och svårbesegrad och Göran Gutiérrez-Aranda är kanske det starkaste namnet på herrsidan tillsammans med veteranen Nils Björkegård, som är något av ryggraden i svensk landslagskendo fortfarande.

Det ska bli oerhört roligt att följa VM i helgen. Och jag hoppas på medalj, även om det är ohygglig konkurrens om de tre guld (dam, herr och lag) som det tävlas om.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
0
1