Göran Gutiérrez-Aranda redo för VM i kendo

13 september 2018  |  Annie Bondefelt

Göran Gutiérrez-Aranda har haft en intensiv höst, samtidigt som han genom sitt arbete varit engagerad i valrörelsen har han gjort allt för att optimera sin uppladdning inför VM i kendo som inleds under morgondagen.
– Jag har ett intensiv jobb som politiskt sakkunnig/kommunikationsstrateg åt vår Högskoleminister. Vi jobbar närmare konstant med olika politiska beslut som ska förberedas, tas och kommuniceras. Vi har därför oftast långa och intensiva arbetsdagar – inte minst under en valrörelse. Det har inte varit en lätt uppgift att kombinera elitsatsning och arbetsliv men tack vare en noggrann träningsplanering så har jag lyckats optimera satsningen inför VM, säger Göran till budokampsport.se

Göran fann kendo när han via studier befann sig i Japan strax efter millennieskiftet och den ständiga utmaningen att förbättra sina tekniker till perfektion motiverar honom än idag.
– Jag började träna kendo i samband med mitt utbytesår i Nagoya, Japan år 2000. Jag blev medlem i gymnasieskolans kendoklubb och på den vägen har det varit fram till nu, berättar Göran.
– Det finns många olika komponenter inom kendo som ska ”klaffa” för att man ska få poäng under en tävlingsmatch eller för att man ska kunna utvecklas i sin kendoträning – det handlar om att ha rätt timing för att kunna attackera motståndaren, att ha rätt teknikutförande och känsla för motståndarens intentioner. Att uppnå en nivå av perfektion inom kendo ter sig för många som en omöjlighet men det gör också att man motiveras att träna livet ut, fortsätter Göran.

Vardagspusslet med jobb och träning i högt tempo är inte alltid lätt att kombinera men trots detta har Göran kunnat få till en bra uppladdning.
– Jag har ett intensiv jobb som politiskt sakkunnig/kommunikationsstrateg åt vår Högskoleminister. Vi jobbar närmare konstant med olika politiska beslut som ska förberedas, tas och kommuniceras. Vi har därför oftast långa och intensiva arbetsdagar – inte minst under en valrörelse. Det har inte varit en lätt uppgift att kombinera elitsatsning och arbetsliv men tack vare en noggrann träningsplanering så har jag lyckats optimera satsningen inför VM, säger Göran till budokampsport.
– Gällande träningsförberedelserna inför VM så har jag satsat hårt på att inkorporera explosiv styrka och kondition i min kendo-träning. Utöver den vanliga träningen så har jag därför lagt in tyngdlyftningspass med klassiska olympiska lyft och intensiva crossfit-pass. Under sommaren så har jag också lagt in en extra växel genom att åka till Tokyo under sommaren för att få träna med kendo-eliten på plats, fortsätter Göran.

“Kendo är en sport med extremt små marginaler”
– Man måste komma ihåg att kendo är en sport med extremt små marginaler. I varje grupp-pool finns tre spelare och en person går vidare ur gruppen. Det räcker med en poäng för att vinna en match. För att nå kvartsfinal och därmed ha en medaljchans måste man vinna minst 7-8 matcher i rad utan att förlora en enda match. Det är också en bedömningssport där tre domare avgör poängen. Att ha en meriterande ”kendo-cv” är alltså ingen garanti för vinst i varje match. VM samlar också världens elit. Med det sagt så är det givetvis min ambition att ta mig ur poolen och nå medaljchans, avslutar Göran.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Anders Ekström

2
0
1