Foto: Hamid Ershad Sarabi

Hoppas hinna till min gamla tankeplats

”Om du ska kunna skriva i ro måste du bli bästa vän med dig själv. Är du det?”

29 september 2018  |  Jonathan Broberg

Orden kom från Staffan, en gästlärare på Örebro Universitet som utbildade oss i en skrivarkurs. Staffan kom in i mitt liv när jag som mest behövde vägledning, kan man säga.

Jag var rätt otrygg i mig själv på den tiden. Hade hamnat lite utanför den anda som rådde vid campus med fester och annat. Jag drack ingen alkohol. Jag skrev poesi. Jag bodde på andra sidan stan och tog inget studielån. Och jag spelade fotboll i ett division 4-gäng.

Jag levde inte studentlivet och var ärligt talat inte så särledes intresserad av det heller. Det var kul att träffa nya människor, någon kurs var väl lite roande, men mest gillade jag tiden i Örebro med mitt ex härliga mormor. Jag gillade att vandra i skogarna kring imposanta Karlslunds herrgård (örebroarna säger ”Karschlund”) och jag älskade mitt lilla kompisgängs tennisturneringar.

Det var studietiden för mig. Så när Staffan klev in i föreläsningsrummet, bad oss blunda och ta en tugga av det han hade i en korg för att sedan beskriva våra emotioner kring smaksensationen kände jag mig hemma. Äntligen en människa och inte en professor, liksom.

Jag älskade Staffans lilla kurs, men han var rätt hård mot mitt sätt skriva. Påpekade ofta att jag måste hitta min ton, min egen. Han sa åt mig ha med en penna och papper överallt, inte en dator.
En vår strövade jag omkring i utkanten av Örebro och kom till just Karlslund. Det fanns en liten fors och ett gammalt mjölhus (tror jag), med ett vattenhjul: det var då en av de vackraste platser jag visste om.

Jag gick ofta dit, bland den prunkande och spirande grönskan i svallet av det brusande vattnet fann jag en sten. Den blev min tankeplats. Där fann jag mig själv. Där blev jag, med min penna och mitt papper, bästa vän med mig själv.

I kväll är det MMA som gäller i Örebro. Det känns verkligen som att Örebro är på frammarsch som kampsportsstad. Stadens HEMA-klubb är en av landets främsta, Malin Hermansson är på väg att verkligen göra sig ett stort MMA-namn och i thaiboxning har staden bland annat fått fram Kristoffer Axelsson.

Jag ser mycket fram emot stadens allra första MMA-gala. Elin Öberg går match och är ett givet dragplåster. Landslagets Hoger Salih är alltid sevärd och jag väntar på att han ska blomma ut ordentligt, vilket jag tycker han har kvaliteter för. Nabbe Malki är en krigare som ofta bjuder på publikfriande fighter. Och Millie Eriksson blir också kul att se.

Dessutom ska jag och Annie, som varit den som skött vår kommunikation kring galan på hemsidan (med den äran), träffa Malin Hermansson för att spela in ett avsnitt av kampsportspodden.

Det blir sannolikt en kul vistelse. Jag hoppas hinna med min gamla tankeplats. Mest ur ett nostalgiskt perspektiv, ty vän med mig själv har jag varit länge nu.
Men Örebro har jag inte sett på ett par år.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0