18-årige Elias Fransson Ingholt VM-debuterar

19 november 2018  |  Annie Bondefelt

Förra året tog han klivit in i det svenska landslaget och 2018 kunde inte ha börjat bättre då 18-årige Elias Fransson Ingholt knep U21-guldet i newasa* under den internationella tävlingen Kodokan Open i Tyskland. På fredag kliver han in i sitt första VM.
– Att få möjligheten att tävla på hemma-VM är jätteroligt. Alla mästerskap är speciella i sig men att det är i Sverige är verkligen något extra, säger Elias till budokampsport.se

Elias kommer från en idrottsintresserad familj där jujutsun alltid haft en speciell plats.
– Redan som liten hade jag bra förebilder då min pappa Martin Ingholt och farbror Johan Ingholt var aktiva på en mycket hög nivå. Det gjorde att jag började träna själv i tidig ålder för att kunna bli som dem, berättar Elias.

Och Elias utveckling går framåt och potentialen är stor, och är det något Elias själv tycker motiverar så är det just utveckling.
– Det som gör mig så förtjust i sporten är alla olika tekniker samt taktiker och att kombinera de på olika sätt för att uppnå så bra resultat som möjligt. Känslan när man övat och finslipat en teknik länge till exempel och när man sen lyckas göra den på någon som är bättre än en själv – det är fantastisk.

Nu väntar VM på hemmaplan för Elias och han satsar på att lära sig så mycket som möjligt under de spännande dagarna som kommer.
– Det har varit ett väldigt bra år träningsmässigt och jag har haft en god utveckling. Jag spenderade ett gäng veckor i USA i somras där jag tränade på en av de bästa klubbarna i världen vilket var en otrolig upplevelse. Det var även JEM för några veckor sedan där jag tog mig till matchen innan bronsfinalen, säger Elias.

– Under VM ska jag naturligtvis göra allt jag kan för att komma så långt som möjligt. Dock vill jag framförallt göra bra matcher och lära mig så mycket som möjligt av denna otroliga introduktion till senior-mästerskapen, avslutar Elias.

Ne wasa
En stil där man alltid börjar stående och försöker hitta nedtagningar för att sedan föra en markkamp, inga slag- eller sparktekniker tillåts. Vinst kan ske genom poäng eller olika typer av submissions och lås.

VM i jujutsu pågår mellan 23-25:e november i Baltiska Hallen, Malmö. Sverige ställer upp med en trupp om 14 deltagare i stilarna new asa, fight och duo.
Biljetter till evenemanget går att köpa på plats, mer info finns här. 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Arkivbild

3
5
6