Foto: Hamid Ershad Sarabi

MMA-VM – en ny generations första lyster

VM i MMA i Bahrain tog slut i helgen. Närmare tre fjärdedelar av den svenska landslagstruppen var ny inför mästerskapet – och det visade sig också i medaljskörden, där VM inte blev lika glittrande som vi blivit bortskämda med på senare tid. Men det blev ändå fyra svenska medaljer, och flera idrottare som visade upp sig ordentligt.

19 november 2018  |  Jonathan Broberg

VM i MMA har blivit synonymt med svenska medaljer och framgångar. På 2016 och 2017 års VM har Sverige vunnit sju guld, vilket är sanslöst bra, och dessutom blivit bästa nation vid ett par tillfällen.

I år fick förbundskaptenerna Anders Ohlsson och Christer Ringblom bygga ett relativt nytt landslag. Borta var faktiskt samtliga guldmedaljörerna från de två tidigare årens VM (Anna Astvik blir proffs, Serdar Altas har redan gått proffsmatch, Irman Smajic ska gå proffsmatch, Khaled Laallham fanns inte heller med i Bahrain i år, Gabriella Ringblom har gått proffsmatch och har möjligen avslutat sin tävlingskarriär och Cornelia Holm är även hon numera proffs).

Så ur den aspekten har svensk landslags-MMA fått börja om lite grann. Och man har gjort det bra.

Det blev inga VM-guld i år, men det var nära för både Nina Back och Andreas Gustafsson Berg, som både nådde finaler och gjorde fint ifrån sig under hela VM.
Dessutom svarade Mosse Atrakchi för ett fint VM och knep en bronspeng. Vidare gjorde Mario Markus, Jonny Touma och Robin Roos starka intryck på mig. Samtliga lär vara både ett och två hack bättre till kommande IMMAF-turneringar vad det lider.

Talangen Millie Eriksson, som jag såg på en gala i Örebro för ett tag sedan och fattade tycke för, tog dessutom ett JVM-silver.
Så även om medaljskörden inte blev lika enorm (och nästan abnorm) som tidigare fanns många fina glädjeämnen med årets VM.

Daniel Schälander, en utsökt idrottare själv, var också med under mästerskapet och han tar lika fina foton som han tar grapplinggrepp.

Domarna Kevin Sataki och Madeleine Fagerlind ska inte heller glömmas bort, tvärtom är de lysande representanter för svensk MMA de också.

—-

Mer MMA, Zebaztian Kadestam blev mästare i organisationen One i helgen. Jag såg matchen mot amerikanen Tyler McGuire från en 40-årsfest och jag imponerades av Kadestam.
Avslutet, en rejäl högerpropp, kom med 28 sekunder kvar av den femte och sista ronden. Det är ett sätt att bli mästare det!

—–

VM i jujutsu är som bekant i helgen som kommer i Malmö och över 600 deltagare från 54 länder är anmälda, vilket således förväntas bli en av de större VM-turneringarna som arrangerats på senare år. Vi ses i Malmö och Baltiska Hallen i helgen!

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4