Kampsportsgalan får nya prisstatyetter

Det är två veckor kvar till Kampsportsgalan firar tio år. Galan hålls den 23 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm och lagom till årets jubileum har nya prisstatyetter tagits fram.
– Vi fick äran att formge en ny statyett till Kampsportsgalans tioårsjubileum, både designa den och producera den, säger Calle Winblad från Graffitisthlm till budokampsport.se.

14 mars 2019  |  Jonathan Broberg

Under många år har de signifikanta ”galagubbarna” varit Kampsportsgalans logga och motiv för själva priserna.

Till årets gala har SB&K haft ett samarbete med Graffitisthlm, som har tagit fram nya statyetter lagom till galan.
– Vi hade många idéer, först började vi jobba med tanken om karatens öppna hand som visar respekt. Men sedan landade vi i den knutna handen. Den står på något sätt för styrka och tyngd och vi jobbade vidare med lindan runt handen som också visar respekt.
– Det tog dock lång tid att hitta rätt hand, vi gjöt en hel del händer innan vi fastnade för just den här. Jag har nog aldrig tittat på folks händer så mycket som under den här perioden.

Graffitisthlm är ett konstnärsföretag bestående av Calle Klive och Lasse Kaos, som har tre karriärer i ett som affärsmodell kan man säga.
– Vi har varsin individuell karriär med konst, där vi har vårt eget manér som vi jobbar utefter där ingen annan kan peta i. Sedan går vi ihop och jobbar med Graffitisthlm, och då jobbar vi efter kunden. Så vi tar helt enkelt våra egna tekniker och kunskaper och skapar utifrån kundens vilja. Det kan vara allt från husfasader som reklamuppdrag till fotorealistiska grejer på Astrid Lindgrens museum till, ja, budo- och kampsportsstatyetter.
– Sedan har vi en eventdel också där folk kan komma hit och vara kreativa under en AV, exempelvis.

Vad är det bästa med konstformen graffiti?
– Jag jobbar ju mycket med spray och det bästa med det är nog direkteffekten. Jag är väl lite av en bekräftelsemänniska. Samtidigt, det är inte kul att vika tvätt men tvätten blir fin och då är det ju kul. Det är lite samma sak med graffiti. Jag kan stå och slita med en målning, och så sätter jag ett streck på den och tar ett par kliv bak och upptäcker att strecket gör hela målningen, typ. Det tycker jag är häftigt. Det är en snabb konstform, det går fort.

Galan då, vad är dina förväntningar på den?
– Jag har förstått att galan har funnits, men jag har aldrig hört om den innan det här samarbetet. Men vad jag skulle önska är väl att den, likt budo och kampsport i stort, får sitt värdiga uppsving. I övrigt förväntar jag mig nog lite glitter och glamour (skratt).

Så här beskriver konstnären sitt verk.
”När vi fick förfrågan om att göra denna statyett så blev vi otroligt ärade, då vi vet hur mycket sporten betyder för folket. Alla dessa olika sporter som ger trygghet, energi och kärlek till så otroligt många individer över hela vårt land och i världen. Efter tusen olika idéer och skisser så kom vi på det: sporten handlar om möten människor emellan därför valde vi mötet mellan glas och betong. Den knutna handen som betongen formar står för styrka och tyngd, dess linda som slingrar sig runt handen står sporternas säkerhetstänk och respekt. Glaset representerar sporternas transparens, att alla är lika och alla är olika men att alla är välkomna oavsett. Varje hand doppas i guld som rinner på olika sätt ner över varje hand, guldet står för att alla är en vinnare och att jag har låtit det rinna på olika sätt står för den personliga prestationen. //Calle Winblad”

Kampsportsgalan sänds i Budokampsport-TV, i samarbete med Solidsport.com, och kostar just nu 79 kronor att köpa. Här köper du sändningen.

Text och rubrikfoto: Jonathan Broberg
Bild på nya statyetten: graffitisthlm

17
24
24