Kampsportsmidsommar – mer än sill och potatis

Sommaren är här. Och midsommarafton är bara ett par blickar bort. Med Sofia Olofssons supermatch och EM i MMA under helgen blir midsommarledigheten väldigt mycket en kampsportsmidsommar.

18 juni 2019  |  Jonathan Broberg

Vi log oss igenom natten.
Gräset stod givakt efter kvällsregnet.
En fiol spelar i det djupa.
Jag är kärlekens outtröttlige vasall.

Mina minnen från midsommar är som damm som stiger till väders från en gammal grusväg. Jag har gått på vägen snart 40 gånger, fram och tillbaka, men det är först nu som jag verkligen förstår dess djupa avtryck.

Jag brukade älska midsomrar som barn. Oavsett om de skedde på sydspetsen på Gotland eller i Stockholms skärgård.

I år kommer min midsommar spenderas i… Väsby.
Tiden är sannerligen lynnig, men på ett gott sätt.

Det blir sannolikt god mat, många skratt, ett och annat dopp och fin stund med fina människor – och så massa kampsport.

EM i MMA drar igång i morgon. Landslaget är på plats i Rom för att försöka skövla framgångar likt landslaget gjorde för bara några mästerskap sedan.
Det är inte lätt. Konkurrensen inom IMMAF-mästerskapen har hårdnat än mer samtidigt som många av landslagets stora stjärnor gått vidare till proffslivet.  

Men nog finns det stor potential i form av Nina Back, Bianca Antman, Frida Vastamäki och Robin Larsson. Men det är klart att det inte går att ha samma medaljförhoppningar som när Rostem Akman, Cornelia Holm, Gabriella Ringblom, Irman Smajic och Serdar Altas fanns att tillgå.

Hur som helst, EM i MMA blir en höjdare att följa under helgen.

Och om det är en höjdare vet jag knappt vad Sofia Olofssons titelmatch i Glory mot Anissa Meksen ska kategoriseras som. Jag är återhållsam om jag menar att det sannolikt är den största match en stående tjej gått under mina snart tio år i förbundet.
Jag försöker tänka tillbaka på när Caroline Ek vann Wako Pro, eller när Therese Gunnarsson gjorde det. Men Olofssons match känns faktiskt större.

Jag minns att jag såg Sofia Olofsson ta en bronsmedalj i VM i thaiboxning i Malaysia 2014. Jag minns hur jag var imponerad av henne, men hon själv var inte särskilt glad åt sin medalj. Sedan har jag haft förmånen att se henne vinna VM-guld 2016 och EM-guld 2017.
Utanför det har hon vunnit mycket annat också och hon är en av vårt förbunds allra största stjärnor just nu. Vi träffade Olofsson i Kampsportspodden för drygt en vecka sedan, intervjun är publicerad idag, och fick ett härligt samtal med henne inför matchen.

Olofssons match är på midsommardagen.
Det kan bli en alldeles ljuvlig midsommar till helgen.
Och jag längtar till att få nya minnen att uppleva.

Glad midsommar på er.

Foto: Mona Lundkvist

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0