Jonathan Broberg: Snart slut på semestertider

När jag kom hem från VM i thaiboxning i Bangkok blev jag varse en sak, augusti hade startat och även om sommaren kanske tar en ny vända fram till oss – hösten närmar sig obönhörligt.

7 augusti 2019  |  Jonathan Broberg

Många har frågat mig under de senaste dagarna, hur var egentligen VM i thaiboxning i Bangkok.

Jag kan bara säga att det var ett fantastiskt ögonblick att få med sig igenom livet. Det kändes verkligen som en ynnest att få uppleva ett sådant typ av mästerskap i dess egentliga ”hemland”. Lite som när jag fick uppleva VM i kendo i Tokyo.

Det blev fem svenska thaiboxningsmedaljer i Bangkok. Ett bra facit. Det saknades emellertid den där riktiga fullträffen, ett guld, som svensk thaiboxning skämt bort oss med under de senaste åren.

Jag tror att den generationsväxling det pratas om, samt att två världsstjärnor i Sofia Olofsson och Josefine Lindgren Knutsson inte var med, är de stora anledningarna till det.

Flera i landslaget gjorde väldigt spännande VM-debuter, såsom 18-åringen Anton Sjöqvist (herregud alltså, vad den killen kan gå långt). Jonathan Larsson tog ett brons och fortsätter att imponera på mig. Emma Stonegård Abrahamsson vann ett silver i sitt första mästerskap och detsamma gjorde superintressante Nicholas Bryant.

Angela Mamic var den av de mer etablerade som verkligen gjorde ett bra VM, och vann ett silver. Patricia Axling hade inget flyt i VM och åkte ur i första omgången, men fick överraskande chansen i Kings Cup och vann där istället ett proffsbälte.

VM i thaiboxning var väldigt mycket mer än bara de här raderna och jag berättar gärna mer vid tillfälle, månne i nästa avsnitt av Kampsportspodden.

Där tänker jag mig att vi också kommer att prata en del om Oskar Sjöberg. Taidostjärnan ställde upp i fem grenar i EM i Tammerfors, och tog medalj i samtliga: i hokei (guld), i laghokei (brons), i tenkai (silver), i jissen (brons) och lagjissen (brons). Sjöberg börjar växa ut till en av vårt förbunds mest veritabla medaljmaskiner.

I förra veckan prydde också William Seth-Wenzel, jujutsuvärldsmästaren från Malmö-VM ifjol, omslaget av QX och blev intervjuad i Nyhetsmorgon i TV4. Det var fina intervjuer med en väldigt fin människa och en ovedersägligt stor idrottsman.

Jag vill också framhäva att para-jujutsu synts i media under veckan. Anledningen, som vi kommer att återkomma till i större skala på hemsidan, är att para-jujutsu slås ihop med det vanliga landslaget och jobbar nu under ett och samma tak. Ett mycket spännande och stort steg inom svensk idrott i allmänhet, skulle jag vilja påstå.

Även om många är tillbaka från semestrar nu går jag på min andra ledighet i nästa vecka. Min plan är att återvända till de södra delarna av Gotland igen. Det finns få saker som stenstränderna vid Noremarkerna jag längtar till så mycket som det.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0