Foto: Hamid Ershad Sarabi

Mästerskapshösten är här

Det känns som att det skymmer för ögonen redan, att mörkret sakta omfamnar huvudstaden strax efter halv tre på eftermiddagen numera. Det kan även vara det massiva molntäcket som färgar dagarna gråa just nu. Det är tur att kampsportens mästerskapshöst är här.

15 oktober 2019  |  Jonathan Broberg

När höstens djup är över oss kan livet te sig ack så mörkt.
Jag hade själv många år där jag var rent av deprimerad när hösten började lämna plats åt den annalkande vintern.
Numera ler jag med värme mot alla våra årstider.

För kampsporten är ofta hösten den allra mest innehållsrika av årstider.
Har ni tänkt, förr kunde man dela in kampsportskalendern i ”terminer” som på något sätt symboliserade, antar jag, de olika tidenderna inom kampsportsåret.
Jag hör det uttrycket, termin, allt mindre numera, erinrar jag mig om.

Sju mästerskap innan jul, börja med VM i wushu

Kanske som en följd av att det ständigt händer något kring kampsporten och då förtvinar liksom olika dåtida begrepp.

Men en sak är sig lik. Hösten står sig stark som ett riktigt näste för kampsportsmästerskap.

Jag räknade häromdagen till sju kvarvarande mästerskap innan jul. Och jag tänkte att jag skulle blicka fram emot de.

Först ut är VM i wushu i Shanghai. Det drar igång redan till helgen och fyra svenskar åker till den kinesiska storstaden. Jag antar att bara få vara där och uppleva ett VM i wushu i Kina knappt blir större än så.

Det ska tävlas i både taolu-discipliner och i sanda. Tyvärr har Sverige ingen representant i den sistnämnda grenen den här gången, men däremot återfinns fyra i taolu-delen. Jakob Isaksson är den mest meriterade och har haft stora internationella framgångar förr. Men nu väntar VM, och dessutom en ny stil för honom, att tävla i. Det blir något att bita i det för den gode Isaksson.

Även Norea Humla och Joakim Pettersson har med sig skarpa EM-meriter in i VM, medan talangen Axel Westerkull kommer in lite som en underdog i mina ögon.

Hur som helst, VM i wushu blir något utöver det vanliga i år.

Jag tror på Sabrina Sedin Roskvists ledarskap, i samarbete med Magnus Trommestad och Mathias Grimberg. Det är en klok trio

Nästan exakt efter det att VM i Shanghai är till ända drar VM i kickboxning igång i Sarajevo.
Svensk kickboxning har på landslagsnivå inte nått upp till de enorma framgångar landslaget hade när Caroline Ek, Therese Gunnarsson, Nils Widlund, Björn Kjöllerström, Maria Elin Olsson och Karin Edenius härjade runt.

Landslaget har haft svårt med kontinuiteten de senaste åren, där stjärnor som Camila Rivarola, Dalia Ali och Zina Djelassi försvunnit också.

Jag tror på Sabrina Sedin Roskvists ledarskap, i samarbete med Magnus Trommestad och Mathias Grimberg. Det är en klok trio. Trots att landslaget ofta byggts om inför varje år på senare tid har de fått ihop ett spännande landslag.

Kvalitet finns i truppen bland annat i form av EM-bronsmedaljören från ifjol, Sebastian Rodriguez. Också spännande att följa Mette Andersson och Marcus Sundin Liljedorf, som båda har gjort fina thaiboxningsresultat på senare tid.

Talangen Anton Wall sägs ha något alldeles extra kring sig som ska bli spännande att följa. Det jag har hört om Sofia Sjöström Bedziri lovar också gott. Dessutom finns också Marcus Cerny Paulsson, Leo Eshagi och Alexandra Andersröd i truppen som åker till Sarajevo.

I år delas dock VM i fullkontakt och lightkontakt upp, vilket medför att till Sarajevo nu åker endast fullkontaktarna.

Extra avsnitt av Kampsportspodden på fredag, som handlar om VM i kickboxning

Avslutningsvis, när vi på fredag släpper ett litet extra avsnitt av Kampsportspodden med fokus inför VM, gästas vi av Magnus Trommestad och Mathias Grimberg. Det vill ni inte missa. 
Vidare kan jag också tipsa er, vilket ni säkert redan har sett, om Annies inför-intervjuer med landslagsmedlemmarna.

November blir än mer mästerskapsintensivt. Då väntar EM i iaido, VM i MMA, EM i thaiboxning, VM i kickboxning (lightkontakt) och VM i jujutsu. 

Jag återkommer med mer spaningar på dessa mästerskap när de är lite närmare oss i kalendern.

Vilken härlig höst vi har att se fram emot.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

En kommentar

  1. Jag håller med dig, Jonathan. Vilken fantastisk kampsportshöst vi har att se fram emot. Jag tror också vi kan räkna med rejält medaljrassel.

13
8
18