Foto: Hamid Ershad Sarabi

Ett guld de flesta unnar Widgren

Idag, den 21 november 2019 lär sannolikt Fredrik Widgren inte glömma. Det blev VM-guld, det så efterlängtade, i jujutsu. Och det var på något sätt poetiskt att han fick vinna över sin ständige antagonist Percy Kunsa. Jag blir alldeles varm bara jag låter mina tankar vandra i väg. Och det kan behövas, värme alltså, en årstid som denna.

21 november 2019  |  Jonathan Broberg

Idag vann så Fredrik Widgren det VM-guld han har varit nära att vinna ända sedan VM i Wien 2012, då han föll mot – Kunsa.

Jag har svårt att få fram ord.
De gömmer sig för mig.
Dolda av min stora beundran för det vi fick bevittna, via en stream framför datorn på kansliet, idag.

Fredrik Widgren är äntligen det han har jagat i många år. Fredrik Widgren är äntligen förbi det sista hindret, Kunsa, som stått i vägen så länge. Fredrik Widgren är äntligen världsmästare och att se William Seth-Wenzel, som vann brons idag, gråta av lycka för ”Freddans” skull säger egentligen allt.

Vann en hel jujutsu-världs hjärtan

Jag såg på plats i Wien den där finalen 2012 mellan en 18-årig debuterande Fredrik Widgren och den mäktige fransmannen Percy Kunsa. Widgren pressade och stressade fransmannen likt ingen annan under det mästerskapet. Han förlorade finalen, men Widgren vann en hel jujutsu-världs hjärtan.

Sedan dess har han och Kunsa mötts i flera VM med samma utgång. ”Ständigt denne Kunsa” brukade jag tänka. Det behöver jag inte göra längre, och det känns så rättvist att kunna konstatera att Widgren är bäst. Han är världsmästare.

De som har träffat på Widgren kan nog också intyga att han är en fantastiskt trevlig, lugn och härlig person. Jag minns när jag träffade på honom i katakomberna under VM i Malmö direkt efter hans VM-brons. Han var allt annat än bronslycklig, kan man lugnt säga. Men han var ändå väldigt artig och trevlig mot mig, fast att jag förstår att han måste haft långt till det leende han ändå på något sätt kramade ur sig.

Jag gläds något oerhört med dem alla

Fredriks framgång idag är samtidigt något hela jujutsulandslaget gläds med. Allt från förbundskapten Michael Kuntz, till coach Rob Haans, till föräldrarna Anders och Mia.
Jag gläds något oerhört med dem alla.

Stort grattis Fredrik Widgren!

Foto: Hamid Ershad Sarabi

13
8
18