Elina Moestams trippel

Elinas vecka har varit minst sagt händelserik i en positiv bemärkelse. Under helgen ökade hon på sin lista över internationella meriter då hon tog EM-guld i brunbältesklassen under BJJ-mästerskapen. Under prisutdelningen väntade en överraskning då hon även graderades upp till svartbältesklassen och under gårdagens Idrottsgala fick hon motta Elitidrottsstipendiumet från Svenska Spel.

28 januari 2020  |  Annie Carriage

-Jag vann VM i somras, så jag kände att jag hade press på mig att vinna och att tjejerna som jag skulle möta skulle försöka slå ut mig. Jag var ovanligt nervös faktiskt för den här tävlingen. Första matchen höll på att gå åt skogen tidigt, jag var inte riktigt med från start och hon var väldigt snabb på att ta positioner så jag fick börja matchen med att försvara ett stryp men lyckades på något sätt komma ur det och dra ut henne på ett rakt knälås. Andra matchen gick vi tiden ut och det var en match där vi bägge försökte ta positioner. Jag hade den bättre starten och kunde i slutet på matchen säkra positionen och de två poängen som jag behövde för att vinna, säger Elina Moestam till budokampsport.se

Att få svart bälte på pallen blev också en stor bonus då Elina hade många vänner och även föräldrar på plats.

-När jag stod på podiet och tog emot min medalj så kom min tränare Alan do Nascimento springandes med ett svart bälte. Det var väldigt känslosamt och häftigt och jag hade många av mina vänner från min klubb och min tidigare klubb omkring mig som kunde dela stunden med mig. Mina föräldrar var också där för att kolla på tävlingen och det kändes väldigt fint att de kunde få vara med på den graderingen, säger Elina.

Och nu väntar en ny tävlingssäsong.

Jag kommer tävla på Pan Ams i mars, World Pro i april och absolut på VM i juni också. I och med att jag vann VM i brunbältesklassen i somras så behöver jag inte rankingpoängen som de andra tjejerna behöver, så jag hoppas att jag kan utnyttja det genom att få en riktigt bra uppladdning och en välplanerad säsong, säger Elina.

Inför vårsäsongen har Elina fått Svenska Spels elitidrottsstipendium som gör att hon enklare kan kombinera sin satsning med studier.

-Jag blev utvald att få elitidrottsstipendiet redan i september faktiskt, men igår delades det officiellt ut på Idrottsgalan. Stipendiet delas ut till elitidrottare som studerar och i och med mina universitetsstudier så finns det väldigt lite tid över till att jobba extra när alla träningar är gjorda. Elitidrottsstipediet är på 50.000 kronor så jag har kunnat släppa den ekonomiska stressen för att få ihop ekonomin med min tävlingssatsning det här året. Landslaget och förbundet hjälper oss att finansiera två tävlingar om året, resten får vi stå för själva. Förra året tävlade jag på 13 tävlingar varav endast två var i Sverige. Jag älskar den här sporten och det är vad jag vill göra av min tid och av mitt liv så jag har aldrig tänkt att jag skulle göra något annat för pengarna som jag får in, men det är klart att det känns skönt och proffsigt ett få hjälp att finansiera resorna. Det innebär också extra motivation att prioritera studierna och att det faktiskt finns en möjlighet att kombinera en elitsatsning med heltidsstudier, avslutar Elina.

Text & foto: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4