”Jag tror att vi kommer fortsätta att växa”

Sen vinter, eller tidig vår, är alltid en hektisk tid för SB&K:s generalsekreterare Mona Lundkvist. Det är mycket som ska göras inför stundande årsmöte och Kampsportsgalan, och dessutom fortsätter förbundet att växa – och även intresset för SB&K:s idrotter i gemen.
– Jag tycker att det känns bra överlag, fast vi har mycket kvar att förbättra, säger hon till budokampsport.se.

13 februari 2020  |  Jonathan Broberg

När Svenska Budo & Kampsportsförbundet lämnade 2010-talet bakom sig gjorde man det med en rekordhög notering gällande medlemsantal. Dessutom har andra stora milstolpar uppnåtts under decenniet som var.

2004 började Mona Lundkvist på kansliet. Då i en administrativ roll.
Idag är hon generalsekreterare och hon kan se tillbaka på en tid av utveckling och många fina minnen.
– Ja, men så det ju. När karate lämnade förbundet och tog med sig runt 14.000 medlemmar trodde vi ändå på förbundets styrka. Men att vi skulle växa ut till att bli över 50.000 medlemmar, ha tävlingar som lockar 30.000 åskådare och vara det medaljrikaste förbundet i hela idrottsrörelsen – nej, det hade jag nog inte trott på om någon hade sagt det till mig 2004. Man får ibland nypa sig lite i armen, faktiskt.

Välbehövlig jämställdhetssatsning
Med blicken ut över ett nytt decennium finns det ändå saker som stör Mona.
– Jag hade önskat att allmänhetens och i viss mån även idrottsrörelsens syn på oss kampsportare hade varit mindre fördomsstyrd. Jag är trött på att höra nedvärderande skämt, som att ”dig ska man ju passa sig för” och dylikt.
– Samtidigt är det just sådant som fortfarande driver mig framåt. Jag ser på våra idrottare som sliter med jobb och studier bredvid sina satsningar, och som ofta får betala för sina landslagsresor själva. Jag ser hur våra föreningsledare sliter, hur ideella krafter sliter, hur vårt kansli sliter. Alla jobbar stenhårt för att föra fram svensk budo och kampsport – och det är det som också kommer ta vår idrott framåt ännu mer. Jag är övertygad om att det är vi alla tillsammans som är isbrytaren.

Under 2020 kommer jämställdhetsprojektet ”60.40. På riktigt” att på allvar rulla igång, något Mona ser fram emot.
– Ja, för det är ett välbehövligt arbete som måste göras och som vi verkligen vill göra också. Jag kan tycka att vi i grunden har struktur i vårt sätt att träna för att vara jämställda, men sedan är det något annat att faktiskt vara det också. Vi är väldigt glada över att Sara Wiggberg, som jobbat med jämställdhet för RF, kom till oss. Det gör att vi kan ta sats i arbetet från en högre höjd än annars.

Vill fortsätta utveckla MotoriQ
Ett annat projekt som numera är ordinär verksamhet i förbundet – MotoriQ – går in på sitt tredje verksamhetsår. Och Lundkvist är imponerad.
– Det är något vi verkligen vill fortsätta att utveckla och där vet jag att Magnus och Pilo gör ett bra jobb. Se bara på vad som har hänt under de här åren sedan idén föddes.

Slutligen blickar Mona ut över det kommande decenniet, som hon tror blir ett bra sådant för SB&K.
– Ja, det tror jag. Jag tror att vi kommer att fortsätta att utvecklas. De indikationer vi får pekar på det. Samtidigt måste vi inom kampsportsfamiljen också dra åt samma håll. Vi behöver varandra för att kunna lyfta ännu mer, det får vi inte glömma.

Text och foto: Jonathan Broberg

2 kommentarer

  1. Underbart jobbat Mona, Jonathan och alla som jobbar med förbundet!
    Jag hoppas att ert arbete uppmärksammas av Riksidrottsförbundet!
    Tack!

    //Markus

0
0
0