Nils Björkegård in i exklusiv svensk kendoskara

För en tid sedan graderades kendoprofilen Nils Björkegård till 7 dan. Med det är han den tredje svensk hittills att få den höga graden.
– Det är smått overkligt, säger han till budokampsport.se.

20 februari 2020  |  Jonathan Broberg

Efter graderingen i Bryssel kan Nils Björkegård, en av svensk kendos största profiler, numera även titulera sig som 7 dan.

Han sällar sig således till Mats Wahlqvist och Kumi Sato, som tidigare är de svenskar som innehar 7 dan.

Men att Björkegård började med kendo, för snart 30 år sedan, var egentligen något av en slump.
– (skratt) Så är det. Jag ville börja träna någon budoidrott och hade siktet inställt på kenpo. Det här var innan internet fanns, så jag hörde av mig till Budoförbundet som det då hette och fick en folder med massa idrotter. Jag letade efter kenpo, men det fanns inte i min närhet. Så såg jag att kendo fanns och tänkte att det kanske inte var så stor skillnad, det skiljde ju bara någon bokstav.

“Finns inga genvägar”
Första träningen i kendo hölls av Momiyama sensei.
– Han sade väl rätt saker, för jag blev helt fast.

Björkegård har efter det hunnit med mycket under sin kendoresa. Han har varit en bärande del i landslaget och vunnit flera mästerskapsmedaljer. Han har engagerat sig inom kendoförbundet. Han är ledare. Men mest är han utövare.
– Jag har väl egentligen bara tränat på. Det finns inga genvägar mer än att lägga ner mycket tid, och för det krävs så klart att man har passion för det. Jag har tränat i 30 år, det är inget man gör i bara ett nafs.

Men Björkgårds meriter skvallrar om att det inte enbart är ”att träna på” som har varit framgångsreceptet.
– Skulle jag säga något så är det väl att jag har haft ambitionen att hålla mig till min stil. I matcher kan man så klart ha olika taktiker för att nå bäst resultat, men på det stora hela har jag tränat stilenligt och det har liksom satt sig i ryggmärgen, och den har alltid funnits till hands att plocka fram. Det är kanske lite flummigt beskrivet, men det är det som kanske främst har tagit mig dit jag är idag.

“En underbar känsla”
Graderingen till 7 dan beskriver han som en närmast overklig upplevelse, fylld av – nervositet.
– Jag har nog aldrig varit så nervös som jag var inför kata-delen. Det var något jag aldrig upplevt tidigare och det är definitivt något jag kan ta med mig in till träningen och livet i stort också, skulle jag tro.
– När jag sedan fick reda på att jag hade blivit godkänd, så var det smått overkligt. En underbar känsla, förstås.

Med detta skriver han in sig i den svenska idrottshistorien som en av tre som uppnått denna kendomilstolpe.
– När du säger det så känns det lite extra, men jag känner mig inte historisk på det sättet. Jag är inte annorlunda bara för att jag nu har tagit 7 dan. Men det blir ju lite speciellt att från en dag till en annan leva upp till en högre standard. Det ställer säkert lite krav på mig också, men samtidigt är det här ett mål jag har haft länge och jag är bara ruskigt glad just nu.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Privat

0
0
0