Genomgång av viktklasserna i SM i thaiboxning, herrar

På torsdag inleds SM i thaiboxning i Halmstad och pågår under helgen. Svenska Budo & Kampsportsförbundets Jonathan Broberg går traditionsenligt igenom viktklasserna. Vi börjar med killarna och fortsätter i morgon med tjejerna.

26 februari 2020  |  Jonathan Broberg

-54kg
Minso Lim, Allstars Kampsportsförening

”En talang med kvicka tekniker och en spännande framtid. Tyvärr kommer han bli mästare i kavaj, då han är ensam i viktklassen. Emellertid brukar det inte finnas någon i vikten alls, så det är positivt. Hade dock velat se honom under SM.”

-57kg
Nicholas Bryant, Göteborg Muay Thai IF
Jesper Deiber, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Jonathan Hammar, TIP Muay Thai IF

”Två avhopp från ursprungslistan gör att det endast är tre som kommer till start. Nicholas Bryant slog igenom ifjol med dunder och brak. Han gjorde en superinsats i VM i Bangkok där han bland annat eliminerade storstjärnan Wiwat Khamtha på sin väg till bronset. Nominerad till Årets genombrott till Kampsportsgalan också. Jesper Deiber är en spännande talang som vann SM-brons ifjol och gör sin första seniorstart. Jonathan Hammar visade förra året under SM att han kan vara lurig att möta. Gjorde ett gott intryck på mig och vann en match vid Templet också. Men Bryant är favorit.”

Brobergs håll ögonen extra på: Snabbheten, avståndsbedömningen och tajmingen i Nicholas Bryants offensiva attacker

-60kg
Sam Ghoroghi, Fighter Centre IF
Alireza Mehrvash, BK Slagskeppet Muay Thai

”Blir direktfinal i Halmstad i viktklassen. Jag saknar fjolårsvinnaren Kim Falk, men en final mellan rivige och hårde Sam Ghoroghi och fantasifulle Alireza Mehrvash går absolut inte av för hackor. Ghoroghi har matchat smart på slutet, och gick match på West coast battle i höstas. Alireza Mehrvash har samlat på sig mycket SM-erfarenhet genom åren och har ett bra läge att bli mästare nu.”

Brobergs håll ögonen extra på: Två tempostarka thaiboxare torde betyda fullt ös.

-63,5kg
Linus Bylander, Föreningen Fightgym Borås
Nazim Kazem, Göteborg Muay Thai IF
Amir Alwand, Klubb Sweden Top Team
Richard Peterson, Malmö Muay Thai IF
Robert Nordkvist, OneChai Muaythai & K1 IF
Mario Liljedahl Videla, Renyi Umeå Idrottsförening
Peter Rispling, South Side Muay Thai IF
Temur Malick Khan, Uppsala Kampsportcenter IF

”En på förhand mycket spännande viktklass. Inte enbart för kvantiteten, utan främst för kvaliteten. Peter Rispling är en personlig favorit och kanske har han landets starkaste klinch. Hamnar man i den, då hamnar man i en gäddsax. Nazin Kazem är rutinerad och välmeriterad och man blir alltid glad av hans matcher, på något sätt. Amir Alwand har kvickheten för att kunna hota om de ädlare valörerna och Temur Malick Khan kan mycket väl pricka rätt i SM. Linus Bylander gör en intressant start och kommer från samma klubb som bröderna Hoang, om jag inte misstar mig. Richard Peterson från Malmö är tuff och hård och har skön stil. Detsamma gäller egentligen för Robert Nordkvist, som har en hel del i sig och nådde final ifjol. Mario Liljedahl Videla har gått upp från -60 och man undrar ju genast – vad kan han ställa till med i nya vikten? Ja, ni hör ju själva – vilken underbart oviss vikt.”

Brobergs håll ögonen extra på: Det går inte att inte gilla utpräglade specialister, kika på Peter Risplings klinch.

-67kg
Ali Amin, C4 Kick & Thaiboxnings klubb
Alexander Welin, Fighter Centre IF
Tobias Johansson, Föreningen Fightgym Borås
Leo Eshagi, Göteborg Muay Thai IF
Kenny Hong, Halmstad Muay Thai IF
Mathias Carlsson, IF Ironman Fighting Academy Norrköping
Samuel Persson, Malmö Muay Thai IF
Robin Mofalk, STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening

”Ännu ett getingbo till viktklass där jag tycker att det känns extremt öppet.  Fjolårsvinnaren Freddy Gonzalez Castro saknas och så görs även rutinerade Marcus Kenstam. Dock är jag spänd på att se vad Alexander Welin kan göra. En mycket kompetent thaiboxare. Kenny Hong har varit med i landslaget under perioder och besitter djupa kunskaper och var i final i fjol. Samuel Persson är offensiv och finurlig. Tobias Johansson vet jag ärligt inte så mycket om, men han och Ali Amin har mött varandra förr. Leo Eshagi har fina kickboxningsmeriter och blir kul att se även här. Robin Mofalk har jag endast sett någon gång (på One chai tror jag), så ännu en spännande bekantskap under SM. Jag håller dock Kenny Hong som liten guldaspirant.”

Brobergs håll ögonen extra på: Kenny Holm, läge att vinna guld på hemmaplan?

-71kg
Otman Boujerad, Fighter Centre IF
Emil Flystam, Halmstad Muay Thai IF
Abraham Pettersson, Idrottsförening Vasa Pretorian*
Jonatan Carlsson, Nordic Fighters IF*
Shwana Kadirzada, IF Ironman Fighting Academy i Norrköping
Jonathan Larsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

”Kul och spetsig viktklass. Otman Boujard har samlat på sig SM-erfarenhet och har en sevärd stil där han inte sällan gillar att dra upp tempot. Jonathan Larsson gillar tvärtom att ha det lite lugnare, för att sedan reptilsnabbt anfalla. Fick ett stort genombrott ifjol där han vann VM-brons och mötte Sanny Dahlbeck (förlust) i en pro-match. På väg att skaffa sig stjärnstatus. Shwana Kadirzada såg jag i en proffsmatch på Maximteatern i höstas, och han är mycket spektakulär. Ibland kanske lite för mycket för sitt eget bästa, men han är djupt sevärd. Emil Flystam var en gång en lovande junior och det blir kul att se honom igen.  Abraham Pettersson vann en fin match mot en islänning på Onechai i höstas och är väldigt kvick och har fint fotarbete. Jonatan Carlsson blir en ny bekantskap för mig.”  

Brobergs håll ögonen extra på: Jonathan Larsson – en riktig stilist.

-75kg
Abdallah Habib, Allstars Kampsportsförening
Marvin Sanchez, Förening Söders Fight Gym
Christian Lindblad, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Mustafa Aboutaka, Helsingborg Muay Thai IF
Philip Kruse, Karlstad Muay Thai IF
Navid Shamsi, Lion Crown Muay Thai IF
Mohammed Abdallah, Malmö Muay Thai IF
Forat Najam, Malmö Mixed Martial Arts IF
Mattias Johansson, Stockholms Kickboxningsklubb
Anton Sjöqvist, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

”2019 var ett smärre succéår för jättetalangen Anton Sjöqvist. Och visst, jag är den förste att stämma in i hyllningskören. Sjöqvist kan verkligen bli hur bra som helst, och den regerande svenske mästaren är redan superb. Tillbaka i hetluften igen är också Abdallah Habib, vilket känns extremt kul. Habib är bland annat utrustad med ruskiga knäkombinationer. Marvin Sanchez är en krigare och kommer inte ge sig i första taget. Veteranen Christian Lindblad, som varit framgångsrik tränare för bland andra Erik Berglund, gör intressant SM-start. Mustafa Aboutaka har rappa, fina low kicks och bra på att dra upp tempo. Mohammed Abdallah blir fint att se och hur har talangen Forat Najam utvecklats? Mattias Johansson är utrustad med hårda tekniker och rörlige Peter Kruse finns också i vikten. ”

Brobergs håll ögonen extra på: Talangen Anton Sjöqvist kan bli något utöver det vanliga, Abdallah Habib är också alltid sevärd.

-81kg
Saman Ahini, Fit4Fight Gym Idrottsförening
Marcus Sundin Liljedorff, Halmstad Muay Thai IF
Niklas Borglund, Kampsportsföreningen Växjö Titans
Kim Norén, South Side Muay Thai IF

”Ingen Cristopher Bajo i vikten i år öppnar upp det för Halmstads Marcus Sundin Liljedorff. Han har stor thaiboxning i sig och det finns anledning att tro att han får ut den under SM också. Kim Norén kan också hota och har en rörlig stil. Niklas Borglund vet jag ärligt talat inte så mycket om, inte mer än att han gick ett par fighter förra året med divergerande resultat.”

Brobergs håll ögonen extra på: Marcus Sundin Liljedorff lär ge allt och lite till för att vinna SM på hemmaplan.

-86kg
Hamed Rezai, Malmö Muay Thai IF
Anton Wall, Halmstad Muay Thai IF

”Anton Wall gör en spännande start. Wall känner vi främst igen som kickboxare och har fina meriter därifrån. Blir kul att se honom i thaiboxning. Hamed Rezai har gått ett par matcher under närtid i Thailand och ser mycket spännande ut.”

Brobergs håll ögonen extra på: Finalmatchen, som det blir. Båda har spännande meriter, från olika håll. Ovisst.

-91kg
Peter Nemvalts, IF Team Perrys gym
Arvid Jacobsson, TIP Muay Thai IF
George Karam, Varbergs Thaiboxningsklubb
Reber Alwand, Klubb Sweden Top Team

”Ingen av fjolårsfinalisterna, Ezelius eller Jannesson, finns med och vikten känns på förhand väldigt öppen. Det blir spännande att se var Arvid Jacobsson står. Jag har sett honom göra matcher i tungvikten förr, så den här vikten blir kul att honom i. Peter Nemvalts har hållit på länge och veteranen gör en kul SM-start. George Karam vet jag inte så mycket om, men hoppas få ett fint intryck förstås. Reber Alwand har fina meriter och är begåvad.”

Brobergs håll ögonen extra på: Reber Alwand, om han kommer i gammalt gott slag tror jag han blir en attraktion under SM.

+91kg
Joacim Westerberg Njie, TIP Muay Thai IF
Douglas Hammar, BK Slagskeppet Muay Thai
Sacha Månström, STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening

”Äntligen lite tungviktare. Ifjol blev Joacim Westerberg Njie mästare i kavaj, i år kommer han få jobba för SM-bältet. I sitt essä här Westerberg Njie rörlig och har luriga offensiva ingångar och påminner mig lite om Simon Ogolla i stilen. Har ett SM-guld i kickboxning från 2018. Samma tävling kom Douglas Hammar på bronsplats. Hammar är stenhård och blir kul att se. Sacha Månström har mycket erfarenhet, bland annat från allstyle. Dock är Westerberg Njie i mina ögon liten favorit till guldet.”

Brobergs håll ögonen extra på: Tempot som kommer att sättas upp.

Även juniorerna har SM-tävlingar i Halmstad och här är startfältet på killsidan.

57 kg

Anas Mohamed, Trollhättans Elite Thaiboxing IF
Otto Mårdstrand, Varbergs Thaiboxningsklubb

-60 kg
Philipp Alsaksak, Allstars Kampsportsförening
Hugo Forsell, Göteborg Muay Thai IF
Oliver Johansen, Leksand Muaythai Thaiboxningsförening
Nils Mattsson, South Side Muay Thai IF
Liam Göransson, Varbergs Thaiboxningsklubb

-63.5 kg
Amir El- Dakkak, Malmö Muay Thai IF
Theo Rubinstein, Stockholms Kickboxningsklubb

-67 kg
Faris Karaduz, Fighter Centre IF
Alexander Varga, Halmstad Muay Thai IF
Joel Nordenberg, OneChai Muaythai & K1 IF
Alan Horak, IF Svea Muay Thai/Kickboxning
Edris Khosravi, Stockholms Kickboxningsklubb

-71 kg
Erik Calissendorff, BK Slagskeppet Muay Thai
Fabian Blomdahl, South Side Muay Thai IF
Oliver Alkhouri, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

-75 kg
Timothy Andersson, Malmö Muay Thai IF
Aryo Saliba, Stockholms Kickboxningsklubb
Oskar Alkhouri, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Sixten Larsson, Föreningen Fightgym Borås

-86 kg
Theo Danielsson, Varbergs Thaiboxningsklubb

Sammanställning: Jonathan Broberg (alla vikter finns på Svenska Muaythai-förbundets hemsida muaythai.se)
Foto: Annie Bondefelt

0
0
0