Nicholas Bryant om antidoping – ”hela poängen är att utmana sin fysiska förmåga”

SB&K vill tillsammans med våra idrottare slå ett slag för antidoping, vi vill under veckan som kommer informera om vad du som idrotter, ni som förening och ni som underförbund kan göra för att förhindra doping. Informera era medlemmar eller klubbkamrater eller gör någon av Svensk Antidopings e-utbildningar.

22 april 2020  |  Annie Bondefelt

En av de idrottare som tillsammans med många väljer att jobba mot doping är thaiboxaren och VM-bronsmedaljören Nicholas Bryant.

WADA och Svensk Antidoping
Nicholas Bryant VM-debuterade i somras under mästerskapen i Bangkok, det var också där han för första gången kom i kontakt med antidoping via WADA.

-I samband med IFMA VM i Bangkok skulle vi genomföra en WADA antidopingblankett, där fick man för första gången lära sig lite närmare hur allting gick till och med platsrapporteringen med mera. Sen har jag också gjort Svensk Antidoping:s e-utbildning, Ren Vinnare, som jag tyckte var smidig och gav bra upplysningar, säger Nicholas till budokampsport.se

Prestationshöjande produkter finns mer eller mindre på ställen kopplade till träning, oavsett motionsträning eller tävling. Men det finns också de som fastnar i dopingkontroller på grund av bruk av så kallade ”partydroger”, det vill säga narkotika.
-Jag har personligen inte kommit i kontakt med prestationshöjande, dock har jag sett folk i min omgivning använda det. Som tur har det inte varit någon som har tävlat på en seriös nivå. När det kommer till narkotika överlag är det något som ständigt förekommer i olika kretsar men av personliga skäl utöver idrotten har jag alltid tackat nej, säger Nicholas.

”Prestationshöjande preparat är inte så accepterat som det är i andra länder”
-Jag tycker överlag det känns som att prestationshöjande preparat inte är så accepterat i Sverige som det är i andra länder och det är jättebra. Det jag tycker är Sveriges ”problem” är narkotika, många av de jag vet som åkt fast för doping har varit för så kallade ”partydroger”. Något som i sin grund är ett resultat av att man är oseriös och rent av klantig, säger Nicholas.

”Utmana sin fysiska förmåga
-Som idrottare har alla rätt till samma förutsättningar, själva poängen med sport är att uppnå sin egen kropps fulla potential utan fusk. Alltid har sport varit just de, pushandet av sin egen fysiska förmåga, tar man ett olagligt preparat tar man en genväg och som dessutom kan mycket väl leda till hälsorisker senare i livet. Idrottens hela poäng är att utmana sin fysiska förmåga, att fuska hör inte hemma i en idrottares vardag, avslutar Nicholas.

Vill du lära dig mer om antidoping?
Om mediciner och dopingklassade preparat
Behöver du söka dispens för dina läkemedel?
Ren vinnare, en e-utbildning för dig som medlem.
Vaccinera klubben, en e-utbildning för er som förening.

#ingenskitiminkropp

Text & foto: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52