Nyheter

Regeringen skärper restriktionerna

CORONA | Då smittspridningen i landet inte avtar så vidtas nu nya åtgärder. Bland annat begränsas allmänna sammankomster ytterligare, meddelade man på en presskonferens idag.

Förutom statsminister Stefan Löfven så deltog även inrikesminister Mikael Damberg, finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på den digitala pressträffen.

Från och med den 24 november kommer allmänna sammankomster att begränsas till åtta personer. Nuvarande gräns är 50 personer.

Dessutom tar regeringen bort det så kallade “trubadurundantaget”, som möjliggjorde för exempelvis idrottsanläggningar att ta emot en publik på upp till 300 sittande besökare.

– Gör din plikt för att stoppa smittspridningen. Hitta inte på undanflykter som skulle göra just din aktivitet okej, underströk statsminister Stefan Löfven.

Bland annat avrådde han helt och hållet från att besöka gym.

– Vi kan inte lagstifta om allt. Alla måste fundera på om det man gör nu ökar risken för smitta. Om svaret är ja så bör man avstå.

De nya restriktionerna ska enligt regeringen ses som en tillfällig lösning och ska först och främst gälla i 4 veckor från dess införande.

Text: Mats Lilja
Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet [201111]