Allstyle blir eget underförbund

ALLSTYLE | Man har blivit erkända som egen idrott och man har arrangerat sitt första SM. Nu tar allstyle ett kliv till och blir eget UF inom SB&K.

21 december 2020  |  Mats Lilja

Vid årsskiftet går Svenska Budo & Kampsportsförbundets antal underförbund från 17 till 18. Detta då Svenska Allstyleförbundet blir ett självständigt UF, efter att senast ha tillhört Svenska Kampkonstförbundet.

– Det var egentligen aldrig meningen att vi skulle bli en ny svensk idrott men det är vi nu. Och när det väl sjunkit in så känns det överväldigande. Vi har haft en lång utvecklingsresa hit, säger förbundets ordförande Thabo Motsioela.

Förutom att han grundade Svenska Allstyleförbundet 2017 så är han även grundare av idrotten allstyle. Han hade själv kung fu-bakgrund och när han fick kontakt med taekwondoprofilen Chago Rodriguez så uppstod 1984 det regelverk som grundlade allstyle – av vissa kallat för ett svenskt MMA. Detta berättade Thabo Motsioela mer utförligt om i en intervju med budokampsport.se under hösten 2018.

Under de senaste decennierna har allstyle tillhört flera olika underförbund – Karate, Kung Fu & Wushu, Kickboxning och senast Svenska Kampkonstförbundet. Men med ett 50-tal aktiva klubbar inom allstyle har det ni blivit dags att bli ett eget UF.

Thabo Motsioela.

– Men det är fortfarande mycket vi har att göra, understryker Thabo Motsioela. Det stora arbetet vi har framför oss nu är att vi måste bli starkare riks än vad vi är just nu. Vi är egentligen starka i hela landet men vi har nästan bara tävlingar i Stockholm.

– Den andra utmaningen är att knyta fler internationella kontakter, det är viktigt för idrotten att få en internationell bredd. Det är lite som att ha en fax – den är värdelös om man inte har någon att faxa till…

Sverige är idag det enda landet där allstyle bedrivs som organiserad idrott under eget namn. Men tävlingarna i allstyle – där discipliner som thaiboxning, jujutsu, karate, taekwondo och kung fu kan mötas under ett och samma regelverk – har rönt intresse från en rad andra länder.

– Jag har genom åren bjudit in fighters från bland annat Finland, Slovenien, Kroatien, Holland, Storbritannien och Rumänien. Och förra året var jag på besök i både Norge och Kina, berättar Thabo Motsioela.

Det historiska första SM:et i allstyle avgjordes nästan på dagen för ett år sen, den 14 december 2019. Årets tilltänkta SM har som så mycket annat blivit uppskjutet med anledning av coronapandemin.

Grunderna i allstyle är att olika kampsportsstilar ska kunna mötas, och detta på ett lättbegripligt sätt när det gäller poängräkningen. Man tävlar också i korta matcher – 2 ronder om 2 minuter vardera.

– Det kräver inte samma sorts kondition som i längre matcher, istället kan du gå upp till fyra matcher på en tävling. Och det gör att det är lättare att få bra tävlingserfarenhet. Även om man vill satsa på någon annan kampsport framöver så är det ett bra sätt att ”mängdtävla”, förklarar sportens grundare.

Den 1 januari 2021 blir Svenska Allstyleförbundet formellt SB&K:s 18:e underförbund. Samtliga UF finns listade under FörbundUnderförbund.

Text: Mats Lilja
Foto: Svenska Allstyleförbundet

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52