Landslaget i jujutsu samlas digitalt

JUJUTSU | Pandemin fortsätter att påverka idrotten i allra högsta grad. När den nygamla ledningen för jujutsun samlade sitt landslag för första gången så skedde det delvis via videokonferens.

19 februari 2021  |  Mats Lilja

I början av året stod det klart att Rob Haans gjorde comeback i jujutsulandslaget i en officiell roll, och därmed återförenades med bland andra Joakim Vistam.

Nu är landslagsverksamheten i full gång. Flera träffar har anordnats digitalt och landslagsledningen har på distans analyserat filmmaterial som de aktiva har skickat in.

Den gångna helgen var det dessutom dags för den första landslagssamlingen under 2021. Och det blev en hybrid mellan fysiska och digitala möten: Rob Haans är baserad i Dalby i Skåne och samlade flera fighters där, Joakim Vistam gjorde detsamma i Nacka utanför Stockholm. Och via videomötesprogrammet Zoom kunde grupperna ha kontinuerlig kontakt under träningens gång.

– Vi försökte att göra det enkelt: iPhone, Zoom och uppkopplade på tv-skärm. Och när vi efter träningen summerat det hela så konstaterade vi att det har fungerat förvånansvärt bra, berättar Joakim Vistam.

– Det finns fördelar med att köra digitalt också, säger Rob Haans. Det finns en massa coachmöjligheter som vi kan experimentera med och testa en del andra pedagogiska grepp. När det var en liten paus så kollade de verkligen på tv:n hur det såg ut på andra sidan och hur de genomförde sina träningar. Man blir dubbelt uppmärksam när det är på en skärm.

Att kunna få ihop den här typen av samlingar är inte bara betydelsefullt av rent idrottsliga skäl.

– Det är viktigt att man samlas och känner sig som ett landslag. Man måste träffas och bygga gruppen på det sättet också, förklarar Vistam.

– Vi gör allt vi kan för att hålla ihop gänget, det är ett nytt lag vi ska bygga. Folk kände att de tränade tillsammans även om de var på olika ställen, det kändes som “vi i laget”, lägger Haans till.

Enligt Joakim Vistam finns det även planer på att ta upplägget till en ännu högre nivå.

– Nästa steg är att få igång fler träningstillfällen där även klubbar runt om i Sverige kan vara med på ett öppet landslagsläger. Vi tror att det är bra sätt att få ihop de som sysslar med fighting och ett sätt att knyta ihop landslaget och klubbarna. Vi hoppas på så sätt få upp intresset för tävlingsdelen i vår sport och hjälpa klubbarna att motivera talanger.

Text: Mats Lilja
Foto: Privat

 

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0