Rob Haans gör comeback i jujutsulandslaget

JUJUTSU | Den mångårige landslagstränaren är tillbaka i en ny förbundssatsning. Målet är fortsatta internationella framgångar.

7 januari 2021  |  Mats Lilja

Den tidigare VM-guldmedaljören Rob Haans valde att lämna rollen som tränare för det svenska landslaget efter VM i Abu Dhabi i slutet av 2019, i likhet med Martin Ingholt och den dåvarande förbundskaptenen Michael Kuntz.

– Jag kommer ta en liten paus från tävlingar och så. Men att hjälpa atleter och klubbar och att själv träna – det kommer jag fortsätta med, berättade Haans då.

En som i samma veva däremot återvände till Jujutsufederationen var Joakim Vistam, som efter ett uppehåll på några år återigen blev landslagscoach. Och det blev ett speciellt första år på den nygamla posten med tanke på coronapandemin. Det mesta har ju varit nedstängt och förbundet har fått organisera sig bland annat med hjälp av videokonferenser och webbaserade träningspass – och där har Rob Haans funnits med som extern resurs.

– Jag har haft glädjen att få ha kontakten med landslaget även om jag inte har ingått i ledningen, säger Haans. På så sätt har ”glappet” mellan de här åren inte varit så stort, vi har hållit kontakten hela tiden, berättar han.

Nu är den nederländsk-svenske profilen alltså tillbaka i en officiell landslagsroll som tränare/coach. Han kommer också att vara involverad i utbildningsfrågor inom Jujutsufederationen.

– Det viktigaste för oss nu är att få kontinuitet i organisationen, och jag och Rob har jobbat tillsammans sen 2012. Vi på förbundet är oerhört glada över att Rob är tillbaka och att vi tillsammans kan gör en satsning under en längre tid framöver, kommenterar Joakim Vistam.

Planen är att samarbetet ska bli bestående och ge Sverige fortsatta internationella framgångar inom jujutsun.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka och ser fram emot att jobba med Jocke och med det nya laget. Det känns som en nystart med tanke på coronan och det blir det nog för många andra också, säger Rob Haans.

Svensk landslagsjujutsu är just nu inne i en generationsväxling, vilket förstås ger både utmaningar och möjligheter.

– Några av våra absoluta toppstjärnor har slutat eller tagit en paus, och där hoppas vi att vi får tillbaka några namn i landslaget. Samtidigt så behöver vi fylla på med ungdomar och juniorer men det är en process som kommer att ta några år, säger Joakim Vistam.

Positivt är i alla fall att juniorsidan ser stark ut med framstående namn som Emma Lette, Ella Jakobsen, Nisse Lindberg och Robin Vistam.

Arkivbild: Michael Kuntz, Joakim Vistam, Rob Haans. Foto: Combat Camp.

Vad gäller posten som förbundskapten är den fortsatt vakant sedan Michael Kuntz klev av. Och så ser det ut att förbli en tid framöver också med tanke på att tävlingarna ligger nere.

– Ingen vet riktigt hur det kommer att bli när vi kommer igång igen. Det är många spännande utmaningar som ligger framför oss, avslutar Rob Haans.

Samtidigt som han förbereder sig för sin återkomst i svensk landslagsjujutsu så är Rob Haans dessutom nominerad till priset The World Games Greatest Athlete of All Time. Mer om detta blir det i en separat artikel imorgon (8 januari).

Text: Mats Lilja
Foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52