Waldo Zapata ny coach för ne waza-landslaget

JUJUTSU | Efter ett otroligt tufft år tar sig profilen an en ny utmaning och tar plats bredvid Joakim Vistam och Rob Haans.

4 maj 2021  |  Mats Lilja

Den nya organisationen runt jujutsulandslaget fortsätter att ta form. Nu står det klart att kampsportsprofilen Waldo Zapata ansluter i en roll som coach till landslaget i ne waza, en av tre tävlingsgrenar inom jujutsun.

– Det är väl nästan den enda grej jag inte har prövat på – landslagsbiten. Annars har jag ju coachat en massa folk, från de som inte vet hur man knyter sitt bälte till de som fightas i bur för stora pengar. Det här ska bli ruskigt kul, säger Zapata till budokampsport.se.

Utnämningen följer på hans livs tuffaste år. I augusti 2020 gick han ut på sitt Instagram-konto och berättade om sin cancerdiagnos. Han beskrev det då som ”en väldigt illa placerad cancer i gallvägarna”.

– Krasst sagt så fick jag ett dödsbud, statistiskt sett så skulle jag inte överleva det här. Det var en jävligt mörk höst med djupa dalar och få toppar.

Idag är läget betydligt bättre.

– Min fru gjorde ett jättejobb och enade typ hela världens cancerexperter. Det gjordes fler tester på mig och sen genomgick jag en operation där man tog bort hela tumören. Operationen var riskfylld men gick jättebra. Jag går på cellgifter en månad till men nu mår jag alldeles prima!

Waldo Zapata har en lång bakgrund inom svensk kampsport bakom sig. Som utövare sticker EM-guldet i brasiliansk jiu-jitsu 2007 ut. Ett guld som också blev något av en slutpunkt för den aktiva karriären.

– Jag krossade en nackkota på en vänskapstävling samma år. Jag var 31 år då och pallade inte att göra en resa tillbaka. Jag hamnade på sidlinjen och bestämde mig för att coacha istället.

Som coach har han varit involverad i framförallt BJJ och MMA men även en del thaiboxning. Han är också en välbekant röst för många då han kommenterar UFC i NENT:s tv-sändningar [bilden ovan].

Och nu är det alltså jujutsuns ne waza-landslag som blir hans nästa uppdrag.

– Jag tycker att jujutsu och ne waza är svincoolt. Jag har ju själv tävlat i framförallt BJJ och för några år sen var det en politisk fight mellan BJJ och jujutsu om huruvida det var olika grenar. Svaret är väl både ja och nej. Det känns som att det har lagt sig nu. De är extremt lika som idrotter och i grapplingvärlden finns det idag säkert 4–5 olika regelverk som egentligen inte skiljer sig så mycket åt. Man drar i varandra, med eller utan ”pyjamas” på sig. Och ne waza betyder ju markteknik, vilket återfinns inom flera kampsporter.

– BJJ:ns landslagscoach Daniel Haglind är dessutom en väldigt god vän till mig så vi kommer att ha en tät dialog framöver, tillägger han.

Jujutsufederationen gläds man över att Waldo Zapata ansluter till ledarteamet.

– Han är ju komplett inom fighting! Vi vill framförallt nyttja hans kunskaper inom BJJ men han har även en mästerlighet gällande den stående delen, med inriktning på MMA. Jag tror att han blir en positiv injektion även för de som kör jujutsu fighting, säger landslagscoachen Joakim Vistam.

– På papperet är Waldo 100% ne waza-coach men han kommer säkert att synas i andra roller också. Jag tror att det kommer att fungera jättebra mellan honom, mig och Rob Haans som utgör ledarteamet. Nästa stora mål är ju att samla alla när vi får samlas igen. Och sen Abu Dhabi i november där det är VM i jujutsu med disciplinerna fighting, ne waza, duo och para.

Eftersom han fortfarande genomgår cancerbehandling så är tanken att Waldo Zapata ska mjukstarta i sin nya roll för att trappa upp insatsen lite längre fram. Men:

– Jag är nästan lite FÖR peppad på det här. Jag är 45 år gammal men känner mig som en tonåring när jag tänker på landslaget. Det är det sista jag har kvar på mitt CV när det gäller coachingbiten, avslutar Waldo Zapata.

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52