Nyheter

Barn och unga får åka på läger i sommar

CORONA | Fler lättnader från de svenska myndigheterna gentemot ungdomsidrotten från och med den 1 juni.

Folkhälsomyndigheten meddelade igår att man ger klartecken för att unga i exempelvis idrottsföreningar får samlas i sommar. Så här skriver man på sin hemsida:

Barn och ungdomar har drabbats hårt av restriktionerna under pandemin. Genom lägerverksamhet kan både den fysiska och psykiska hälsan främjas. Folkhälsomyndigheten har vägt samman hälsoeffekterna och ger nu klartecken för att öppna upp lägerverksamheter och cuper för barn och unga i mindre skala från den 1 juni.

Läger kan anordnas både inomhus och utomhus. Det finns inga restriktioner i längden på läger eller cuper. Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra barn och unga än de från samma klass eller lag.

Men man understryker också:

Läger och mindre cuper kan genomföras, men det är fortsatt viktigt att minska risken för smittspridning. Läger och cuper bör därför genomföras med mindre grupper som inte blandas. Det är också viktigt att ha rutiner för att hantera eventuell smittspridning och för hur deltagare ska kunna åka hem om någon deltagare får sjukdomssymtom.

På Riksidrottsförbundet välkomnar man Folkhälsomyndighetens besked, som alltså gäller från den 1 juni.

– Att barn och unga ges möjlighet till idrott och gemenskap under sommarlovet är mycket positivt. Att coronarestriktioner nu kan kompletteras med andra insatser för hälsa och rörelse är ett tecken i tiden. Vi vet att många längtat efter detta länge, kommenterar RF:s ordförande Björn Eriksson.

Läs mer:
» Läger och cuper sommaren 2021 (FHM)
» Barn och unga kan delta i läger och mindre cuper i sommar (RF)

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån

Bilden föreställer Maja Dahlvid och Katarina Paulsson, som fick instruktioner av Jenny Wall under kampsportslägret Camp Fenix den 7 september 2019 i Helsingborg.