Scandinavian e-Wushu Competition avgörs i helgen

WUSHU | Med de fysiska mästerskapen fortsatt pausade så satsar flera skandinaviska förbund nu på en världsomspännande digital tävling.

28 maj 2021  |  Mats Lilja

Tävlingen har fått namnet Scandinavian e-Wushu Competition och kommer att arrangeras av Svenska Kung Fu och Wushuförbundet i samarbete med Norges Kampsportforbund.

− Vi gör tävlingen därför att det inte har varit några andra tävlingar på slutet. Vi ställde in SM i våras och restriktionerna ligger ju kvar så förmodligen kommer vi inte att kunna ha något SM i höst heller, konstaterar wushuförbundets ordförande Peder Finnsiö.

Tävlingen har varit öppen för alla att anmäla sig till. Totalt har man nu 53 deltagare från 10 länder anmälda, och eftersom man kan tävla i flera klasser så uppgår tävlingsbidragen till totalt 105 stycken.

− Vi har flest anmälda från England, Holland, Slovakien, Norge och Sverige. Och så bland annat en från Tahiti i Franska Polynesien (!), berättar Finnsiö.

24 olika klasser ska nu avgöras på barn-, ungdoms- och seniornivå. Tävlingen går ut på att alla filmar sin taulo (form) och skickar in till tävlingsledningen. Därefter kommer en trio domare att sätta poäng och utse vinnare i varje klass.

− För att det inte ska bli för långt så får man filma 35-45 sekunder, vilket är ungefär en halv normal tävlingsform. Sen ska den utföras på en utmärkt yta som är 6 gånger 3 meter, och alla rörelser ska vara synliga, säger Peder Finnsiö.

Peder Finnsiö, ordförande i Svenska Kung Fu och Wushuförbundet.

Domare i tävlingen är Niklas Sigurd (Sverige), Mikael Pettersson (Sverige) och Kim Gibson (Norge). Hur rörelsen är utförd och i vilken kraft och vilket tempo det sker är de viktigaste kriterierna för trion när det gäller de inskickade bidragen.

Det som kanske framför allt skiljer sig mot att tävla i en arena inför publik är att utövarna här kan göra om sin form flera gånger och därefter skicka in sin bästa version.

− Men som tävlingsformat tycker jag att det fungerar, säger Peder Finnsiö. Folk ska lyfta sig lite i håret och göra sitt bästa och mer därtill. Man måste hårdträna formen och finslipa alla detaljer.

På söndag klockan 16:00 kommer tävlingen att presenteras på Youtube och Facebook. Då är det en förinspelad och redigerad sändning man får följa.

− Det är av praktiska skäl, det blir onödigt krångligt annars. Men själva tävlingen sker ”live on tape”, alla domare ser bidragen en gång och sätter poängen direkt så att det blir tävlingslikt.

− Det var ju ett online-EM i wushu förra våren, där Sverige var med och tog flera medaljer. Men det var väldigt basic producerat, vi försöker att utveckla produktionen till den här tävlingen. Bland annat så kommer man att kunna se alla domarpoäng efter varje form och dessutom en sammanställning efter varje klass. Jag är helt säker på att det blir underhållande och kul att titta på, säger Peder Finnsiö.

Text: Mats Lilja
Foto: Daniel Beronius

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10