Nyheter

Första fysiska Landslagsstöd X-lägret på nästan ett år

SB&K | Sex olika underförbund representerade när idrottsutövare samlades. Fokus på fysträning under samlingen. Flera satte personliga rekord i testerna.

Den gångna helgen samlades 14 idrottare inom ramen för Svenska Budo & Kampsportsförbundets projekt Landslagsstöd X – prioriterade idrottare. Det var första gången sen i augusti 2020 som man träffades fysiskt, något som nu skedde på klassiska Bosön på Lidingö.

– Landslagsstöd X är ett stöd från Riksidrottsförbundet till landslagsverksamheten inom SB&K. Sex utvalda idrotter får extra organisatoriskt stöd utifrån internationell framgång och arbete med exempelvis sitt underförbunds utvecklingsplan, berättar SB&K:s elitutvecklingsansvarige Helena Hugosson för budokampsport.se.

De sex idrotter som är utvalda i projektet är jujutsu, shorinji kempo, kickboxning, thaiboxning, MMA och brasiliansk jiu-jitsu. De tre förstnämnda var även representerade med utövare på denna samling.

– Utöver det är ett tjugotal idrottare utvalda som så kallade prioriterade idrottare, även från idrotter som inte är utvalda. De har tillgång till RF:s resurser och SB&K:s egna resurser i form av träningsrådgivning med mera. Urvalet görs av respektive underförbunds landslagsledning och platserna har fördelats av Elitrådet inom SB&K, säger Hugosson.

Projektet har pågått sen starten på förra året. Utövarna hann dock bara träffas vid ett fåtal tillfällen innan pandemin slog till. Fram tills den gångna helgen har det därför framförallt varit digitala träffar som gällt.

– Under 2021 har temat för utbildningen av de aktiva handlat om att lära sig mer om formtoppning, mentalt likväl som fysiskt. På grund av uteblivna mästerskap fick helgens fystester motsvara en liknande urladdning, med en intern tävling om vem som skulle prestera bäst fysik utifrån idrottens fysprofil (riktvärden för att nå internationell elit). Där vann Markus Arfert herrklassen och Mette-Marie Nielsen damklassen [bilden ovan].

– Många levererade personbästa i testerna och som grupp hade de höjt sig betydligt från projektets start våren 2020. Mycket glädjande och lovande för framtiden när kampsporten återinträder i full kraft i träningsplaneringen, säger Helena Hugosson.

FAKTA: DE DELTOG PÅ SAMLINGEN
Klara Mattsson Jujutsu
Oskar Jaskari
Arnaud Tiquet Shorinji Kempo
Hanna Svedberg
Odilon Sardou
Olle Lindström
Markus Arfert Kendo
Emelie Roos Taido
Oskar Sjöberg
Leo Eshagi Kickboxning
Mette-Marie Nielsen Fullkontaktskarate
Sanne Larsson
Ki Pasanen
Amando Morino

Kallade var även Styrbjörn Strandell (kendo), Robin Vistam (jujutsu) och Emma Lette (jujutsu). Dessa hade dock förhinder.

Text: Mats Lilja
Foto: Sanne Larsson