Kyudolandslaget redo för EM

KYUDO | Sverige är ett av länderna som ställer upp i Europamästerskapet. Stora skillnader mellan landslagens förutsättningar inför tävlingarna.

28 juni 2021  |  Mats Lilja

Efter en längre tids uppehåll av tävlingar så är det till den här veckan dags igen för skarpt läge inom kyudo, detta då EM avgörs i staden Bourges i centrala Frankrike. Arrangörer är det europeiska kyudoförbundet EKF och det franska kampsportsförbundet FFJDA.

Totalt är 13 nationer anmälda – förutom arrangörslandet Frankrike så deltar Ryssland, Tyskland, Spanien, Belgien, Österrike, Schweiz, Polen, Island, Rumänien, Litauen och Luxemburg. Och så det svenska landslaget.

− Vi skickar en landslagstrupp på tre personer, berättar landslagsmanagern Linda Wohlin för budokampsport.se.

Knut Högvall, Kari Jansson och Christine Alveblad [bilden ovan] är de som representerar Sverige i EM:s lagtävling. Dessutom så kommer Linda Wohlin och Joe Meelis att ställa upp i den individuella tävlingen som avgörs.

Mästerskapet kommer förstås att präglas av den pågående pandemin. Antalet deltagande länder är färre än brukligt och som en del av restriktionerna på plats får idrottarna inte tävla i både lag och individuellt. Dessutom så ska alla som deltar uppvisa ett färskt PCR-test som bevis för att man inte har covid-19.

− Man kan ha haft andra målsättningar tidigare men nu får man hitta nya målsättningar helt enkelt. Och de erfarenheter vi har haft tidigare kan vi inte ta med oss till det här EM:et, det är ju ett helt annat EM, säger Linda Wohlin.

− Men även om mycket är olikt så är vissa förberedelser desamma som tidigare. Vi har även haft ett samarbete med Bosön Idrottsfolkhögskola där vi deltagit i en digital kurs i idrottspsykologi och stresshantering, detta för att kunna stödja varandra under tävlingen och stärka lagandan.

En stor fråga inför mästerskapet är hur Sverige och andra länder står sig formmässigt.

− Det är ju många länder som har haft svårt nu med restriktionerna och inte kunnat träna ordentligt, bland annat vi i Sverige. Vi har inte kunnat träna på över fem månader så det kommer kanske att bli lite obalans mellan de olika länderna i det här EM:et. Vissa länder som har andra resurser, som Frankrike och Tyskland, har ju så stora och rika förbund så att de kan bygga egna skyttebanor. De har kunnat träna medan andra länder har haft helt nedstängt, berättar Knut Högvall, som kommer att inleda det svenska skyttet i lagtävlingen.

EM-veckan pågår måndag 29 juni−söndag 4 juli med tävlingar under torsdagen (individuellt) och fredagen (lag).

För den franska staden Bourges, med knappt 65 000 invånare, blir det en intensiv tävlingsvecka. Under fredagen kommer nämligen den klassiska cykeltävlingen Tour de France att dessutom passera genom staden.

Text: Mats Lilja
Foto: Svenska Kyudolandslaget

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52