Svenska medaljer i Kyokushin-EM

KYOKUSHIN | Det blev både silver och brons till den svenska truppen på Europamästerskapet i Tbilisi. Magnus Hanssen var på plats och avlägger här rapport på budokampsport.se.

29 juni 2021  |  Mats Lilja

Det blev en bra utdelning för Sverige på årets Kyokushin-EM i Georgiens huvudstad Tbilisi 26–27 juni. Två medaljer på fyra deltagare visar att vi står oss bra i konkurrensen efter en lång tids tävlingsuppehåll.

Tävlingen i fullkontaktskarate arrangerades av organisationen Shin-Kyokushin och Sverige deltog med en deltagare i kata (form) och tre i kumite (fight).

Tävlingsarrangören hade gjort sitt yttersta för att arrangemanget skulle vara så smittsäkert som möjligt och det gjordes PCR-tester innan resa, innan tävling och innan avresa så att alla skulle vara garanterat friska under hela eventet. Detsamma gällde coacher, domare och funktionärer. Det var ingen officiell publik på plats och antal utomstående var ytterst få. Konceptet var lyckat och tävlingen genomfördes utan några problem.

Efter ett långt träning- och tävlingsuppehåll skulle det bli spännande att se om pandemiåret hade påverkat länderna olika. Men efter tävlingens slut så kan man konstatera att de inte blivit några större skillnader. Hemlandet Georgien hade förvisso gjort sin hemläxa väl. De klättrade på resultatlistan och placerade sig som näst bästa nation totalt. Men i övrigt så var mycket som vanligt och länderna Litauen, Polen, Ukraina, Bulgarien och Ungern stod för flest medaljer. Men strax efter dem kom Sverige som deltog med en ovanligt liten EM trupp i år, endast fyra deltagare, att jämföra med ex Polen, Litauen eller Ukraina som deltog med ca 25 deltagare totalt.

Ki Pasanen, Kaveh Zahmatkesh och Mirjam Björklund på Kyokushin-EM.

Ki Pasanen har ett långt och framgångsrikt förflutet som junior i både kata och kumite. Men som nybliven senior fick hon möta mer rutinerade deltagare och tuffare konkurrens . Ki deltog i kata (form) och tog sig vidare i  första omgången genom att besegra spanska Lidia Sorano med katan “Tsuki-no-kata”, men i andra omgången tog det stopp. Anna Kolasinska från Polen slog ut Ki med katan “Kanku Dai”. Det blev ingen placering för Ki denna gång.

Kaveh Zahmatkesh debuterade i landslaget och fick visa vad han gick för mot rutinerade Daniel Sternik från Polen. Det blev en jämn match där mycket handlade om hårda slagdueller. Kaveh pressade Daniel stundtals men tyvärr på bekostnad av att långfingret gick ur led, vilket påverkade slutet på matchen. Den sista halvminuten gick till Daniels favör och det räckte för att han skulle få domarrösterna.

Mirjam Björklund har erfarenhet och ett guld från U21-klassen 2019 i bagaget. Men hon deltog nu för första gången på ett senior-EM. Första matchen var mot en revanschsugen Anastasiia Duziak från Ukraina. De har mötts tidigare och den gången vann Mirjam. Denna gången blev det inte annorlunda – Mirjam var den starkare och drev Anastasiia i stort sett hela matchen med slag och lowkicks. Även i nästa match mot Maria Estevan Virtudes från Spanien var Mirjam dominant. Maria var lättare men hade fina bentekniker och träffade Mirjam i huvudet vid flera tillfällen. Men kraften saknades och effekten uteblev. Mirjam saknade dock ingen kraft och hennes lowkick gav poäng i slutsekunderna på första ronden. Seger till Mirjam och vidare till semifinal. Men där blev motståndet för starkt. Den betydligt starkare och mer erfarna Ruta Brazdzionyte från Litauen dominerade matchen redan från början och tog snabbt poäng och seger på sina hårda slag. Det blev ett brons för Mirjam och en fint resultat som debutant i seniorklassen.

Ali Hayder med sitt EM-silver på Kyokushin-EM.

Ali Hayder är teamets mest rutinerade och har klättrat på resultatlistorna de senaste åren. Han mötte Yann Palliat från Frankrike i den första matchen. Yann såg på papperet ut att vara en lättare utmaning men han var otippat bra och Ali fick slita för segern. Nästföljande match mot ungerske Farkas Mor Fekete blev lite lättare. Ali fick en fördel då han tidigt upptäckte Farkas skadade ben från en tidigare match och domarna utsåg Ali som den bättre och, därmed till segrare, redan efter en rond.

I semifinalen var motståndaren betydligt större och tyngre. Igor Lamot från Polen gav Ali tufft motstånd. Stundtals såg det riktigt illa ut, Igor ledde matchen marginellt till slutet på den andra förlängningen. Då orkade han inte riktigt längre och Ali tog mark och fick till slut alla domarna på sin sida. Ali var äntligen klar för final. Men mycket av krutet var bränt och en sargad Ali klarade inte av att möta den georgiske hemmafavoriten Lasha Ozbetelashvilis tempoökning i slutet på första ronden. Förlust för Ali men ett mycket hedervärt silver och placeringen kvalificerar honom dessutom till en attraktiv plats i World Cup 2022.


Magnus Hanssen 
Svenska Fullkontaktskarateorganisationen

Foto: Magnus Hanssen
Redigering: Mats Lilja

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52