Svensk armbrytning gör omtag efter pandemin

ARMSPORT | Såväl SM, VM som seriespel finns med i planeringen när armbrytningssverige ser slutet på restriktionerna.

4 augusti 2021  |  Mats Lilja

Nästan all tävlingsverksamhet har varit pausad under coronapandemin. Men nu ser svensk armbrytning fram emot nya satsningar.

− Sporten har ju stått still i 1,5 år på grund av pandemin. Nu siktar vi på en rejäl omstart för föreningarna och för hela armsporten i Sverige, berättar Svenska Armsportförbundets ordförande Anders Axklo.

Så här ser planerna ut för de kommande månaderna:

Armbrytnings-SM
Axklo: “Både SM 2020 och 2021 har vi tvingats att ställa in på grund av pandemins restriktioner och av smittspridningsskäl. Armbrytning är ju en idrott som är svår att genomföra på ett smittsäkert sätt med tanke på närkontakten med händer och ansikte. Istället blir det full satsning på SM-veckan i mars 2022, där ju armbrytningen är med för första gången som ordinarie idrott.

Armbrytnings-VM
Axklo: “VM 2020 i Florida ställdes in och istället så fick den amerikanska arrangören arrangera VM i år istället på samma plats. Tävlingarna ska avgöras nu i september och arbetet med att lösa inresetillstånd från EES-länderna pågår för fullt. VM kommer att avgöras men om alla anmälda deltagare kommer att kunna resa dit återstår att se.”

Ordförandekonferens
Axklo: “Vi har bestämt oss för att försöka att samla ordföranden från våra idrottsföreningar. En majoritet av klubbarna är redan anmälda, vi räknar med 20-25 föreningar på plats. Bakgrunden till detta är övertygelsen om att armbrytningen och verksamheten inte sker i förbundet utan i föreningarna. Det är där inspirationen måste finnas och det är där engagemanget ska finnas för att utveckla sporten. Det ska inte vara centraliserat hos förbundet.

På agendan står ett antal strategifrågor som förbundet sedan tidigare har i fokus. Avsikten är att samtalen och korsbefruktningen mellan föreningarna ska bidra till att leda hela sporten framåt.”

Armsvenskan
Axklo: “I ljuset av att även SM 2021 har ställts in så finns ett behov av att ha någon form av tävlingsformat redan till hösten. Det serieformat som utvecklades till hösten 2020 får därför en ny chans då det bara hann genomföras en enda omgång innan den andra vågen avbröt satsningen.

Efter höstens VM kommer serien att dras igång och genomföras innan nästa års SM. Ett 10-tal föreningar var anmälda för ett år sen, vi hoppas på ännu fler den här gången. Det blir fem olika kategorier: herrar -70 kg, herrar -86 kg, herrar +86 kg, damer -63 kg samt damer +63 kg. Alla genomför tre matcher med högern och tre matcher med vänstern, totalt alltså 30 ronder per match.

Det som känns spännande med det här formatet är att det ger en möjlighet att tydligare tävla för sin förening. Armbrytning är ju som många andra kampsporter väldigt individualistiskt och vi tror att formatet kommer att bidra till den lokala klubbens utveckling.”

Text: Mats Lilja
Foto: Marian Capla

På bilden ses Anders Axklo tävla för sitt klubblag Hammarby IF.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52