Emma Stonegård Abrahamsson tilldelas Elitidrottsstipendium

UTBILDNING | En av förbundets elitidrottare med bland de utvalda. Berättar om den långa utbildningen, sin psykiska ohälsa och VM-målet framöver.

21 september 2021  |  Mats Lilja

Igår förkunnade Riksidrottsförbundet vilka 50 elitidrottare som får elitidrottsstipendiet för säsongen 2021/22.

En av stipendiaterna är thaiboxaren Emma Stonegård Abrahamsson. Bland hennes meriter märks 3 SM-guld (senast i maj), VM-silver och EM-brons.

Nu tilldelas hon 50 000 kronor i stipendiemedel för att kunna kombinera sin elitkarriär med eftergymnasiala studier.

– Det är askul! Och det ger en trygghet, både ekonomiskt och på andra plan. Som elitidrottare är det svårt att få ihop allting. Det här är något som underlättar, säger hon.

Emma Stonegård Abrahamsson är inne på sitt andra år på naprapatprogrammet vid Naprapathögskolan i Stockholm. Det är en 4-årig utbildning som visserligen är studiemedelsberättigad men som bekostas av studenterna själva.

– Det är en lång, intensiv och dyr utbildning, säger 25-åringen. Men också riktigt intressant. Jag har varit inne på naprapati länge, även innan jag flyttade till Stockholm 2016. Jag har alltid gillat att träna mycket och jag tycker att allt är spännande med kroppen. Jag har väl också någon sorts omvårdnadsådra, jag gillar att ta hand om människor och att hjälpa dem. Sen så gillar jag att det är nördigt och att jag kan snöa in på det.

Emma Stonegård Abrahamsson efter sitt VM-silver 2019. Foto: Privat.

Hon har tidigare öppnat upp om sin psykiska ohälsa i bland annat en intervju med SVT våren 2020. Hon har också fått professionell hjälp på Mottagningen för Elitidrott och hälsa, ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm.

– Jag har mått väldigt dåligt senaste tiden, det känns som att jag har varit på botten och vänt. Jag har precis börjat att träna lite igen och tar en vecka i taget. Jag har läkare, terapeut, familj och vänner runt mig. Och klättrar sakta uppåt, berättar hon.

Samtidigt som hon inte velat planera för mycket så har VM i thaiboxning i december funnits med i tankarna.

– Jag tog ett VM-silver för 2 år sen. Jag ska bara ta ett guld, frågan är när. Blir det inte i år så blir det ett annat år.

Text: Mats Lilja
Foto: Christina Nilsson

Mer information:

  • De 50 idrottarna som får stipendium 2021/22 är hemmahörande i 30 olika specialidrottsförbund. En lista på samtliga stipendiater finns på Riksidrottsförbundets hemsida.
  • En komplett lista över SB&K:s stipendiater genom tiderna finns under FörbundUtbildningElitidrottsstipendium.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52