Idag uppmärksammas Idrottens dag

Över hela Sverige får skolungdomar prova på olika idrotter. Svenska Budo & Kampsportsförbundets föreningar medverkar på flera orter.

24 september 2021  |  Mats Lilja

Riksidrottsförbundet arrangerar idag Idrottens dag i cirka 400 skolor över hela Sverige. Detta i samarbete med RF-SISU-distrikten.

Dagen har arrangerats sedan 2017 och beskrivs så här på RF:s hemsida:

Idrottens dag i skolan är en kul dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

Idrottens dag är också en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sports.

Ett antal av SB&K:s idrottsföreningar deltar på olika orter i landet. Läs vad några av våra föreningar har att säga om projektet här nedanför.

 

021 Grappling, Västerås

Jesper Zels: 

Vi fick frågan av RF-SISU Västmanland om vi ville vara med och visa upp brasiliansk jiu jitsu på Idrottens dag som en del av deras Rörelsesatsning i skolan. Självklart svarade vi ja. Vår förening satsar väldigt mycket på våra barn- och ungdomsgrupper och vi kände att det här var en fantastisk möjlighet att få visa upp vad vi gör för ännu fler barn i Västerås. Vårt mål med varje träning hos oss är att barnen ska gå därifrån med ett leende på läpparna.

Därför anpassar vi träningen, som brukar bestå av teknikgenomgångar, lek och sparring, efter vad gruppen just då verkar behöva. Fokuset på Idrottens dag kommer därför att ligga på rörelseglädje så att alla barn vi träffar får en rolig träning med hjälp av övningar och tekniker från vår kampsport. Vi är väldigt glada över att vi får vara med och bidra med det vi kan på den här dagen då den är väldigt viktig för arbetet med att inspirera barn till ett livslångt idrottande.

 

Tullinge Muay Thai, Botkyrka

Johan Bjarnestad:

Vi är med på Idrottens dag därför att vi tror på att alla barn behöver aktiveras. Vi vill få barn och ungdomar att testa en fantastisk kampsport som får igång hela kroppen. Det gör kommunen men också varje individ tryggare då de kommer att få jobba med disciplin, koordination, självförsvar, få lära sig teamanda och uppleva en familjär gemenskap.

Vi vill alltid finnas med som ett ansikte utåt för att stötta så många barn och ungdomar som möjligt. Vår planering för den här dagen är att att köra en heldag för barn 6-11 år där de får testa thaiboxning med två av våra huvudinstruktörer.

 

Sölvesborgs Budosällskap

Tobias Kandenberg:

Vi har varit verksamma i över 30 år och bedriver i vår verksamhet de traditionella budoarterna jujutsu och iaido. Vi är stolta över att få vara med och delta på Idrottens dag och få chansen att förmedla vad det är för sorts aktivitet vi bedriver. Vi tycker att alla skall ha chansen att röra på sig och därför
anpassar vi alltid träningen efter de egna förutsättningarna.

Vi tycker det är enormt viktigt att just ungdomar rör på sig och hoppas att vi kan inspirera till detta. Under Idrottens dag ämnar vi att dela med oss av grunderna inom vår träning och låta deltagarna få prova på.

Text: Mats Lilja
Foto: 021 Grappling

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4