MMA-VM inställt

MMA | Det tilltänkta världsmästerskapet om en dryg månad kommer inte att kunna genomföras på grund av pandemin.

18 oktober 2021  |  Mats Lilja

I helgen kom ett trist besked från det internationella MMA-förbundet – det blir inget VM varken för seniorer eller juniorer i år. IMMAF har ännu inte gått ut med det på sin hemsida men informationen har förmedlats till de nationella förbunden, däribland SMMAF.

Världsmästerskapen var tänkt att hållas i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan 27 november−4 december. Men på grund av det försämrade läget i landet gällande coronapandemin så har nu tävlingarna ställts in.

− Väldigt tråkigt, säger den svenske förbundskaptenen Anders ”Taxi” Ohlsson. Vi hade ju World Cup i bagaget där vi blev bästa nation och fick med oss 9 medaljer, varav 3 guld. Så vi red på en bra våg där. Det hade varit både kul och utvecklande att ta sig an ett VM. Dessutom blev ju allt inställt under 2020 så det kliar ju i fingrarna både hos atleterna och hos oss ledare.

För den svenska landslagsledningen innebar beskedet om inställda tävlingar att VM-förberedelserna abrupt fick avbrytas.

− Planen var ju att genomföra mästerskapet enligt våra inarbetade rutiner, vi skulle precis starta igång hela processen med allt från samlingar, läkarkontroller, blodtester med mera så att allt administrativt var klart. Nu får vi tänka om lite och förhoppningsvis kommer vi iväg tidigt under nästa år istället.

Enligt Anders Ohlsson är arrangörernas beslut tråkigt men samtidigt inte helt överraskande.

− Vi får nog räkna med att sådant här kan hända ett tag framöver. Pandemin är ju inte över även om man har släppt på restriktionerna i många länder. Smittosiffrorna kommer att gå upp och ner vid olika tidpunkter i olika länder och då medföra varierande nivå av restriktioner. I det här fallet har Kazakstan väldigt hårda inreserestriktioner och internationella förbundet lyckades inte få till ett undantag för internationella mästerskap. IMMAF hade genomfört mästerskapet om det fanns minsta chans att göra det.

Sveriges förbundskapten Anders Ohlsson. Foto: Privat.

Även om det inte blir något VM så har MMA-landslaget en hel del planerat den närmsta tiden.

− Vi kommer ha en elitträff på Bosön under december enligt plan och vi planerar för ytterligare ett 2-dagars träningsläger där vi dels kan träna på de specifika delar vi anser vara viktiga för att vara förberedd på internationell konkurrens. Men det är också tillfällen att ytterligare skapa sammanhållning i truppen. Det är kul att träffas, träna och hänga!

Just sammanhållningen i landslaget lyfter Ohlsson som en av de viktigaste faktorerna bakom den senaste tidens framgångar.

− Jag är otroligt stolt över hur snabbt vi har byggt upp sammanhållningen och att alla verkligen gör allt för att hjälpa och pusha varandra. Det är absolut ingen självklarhet i en individuell idrott, och under pandemiomständigheter dessutom. Men det är verkligen en av MMA-landslagets största styrkor, det är en tight trupp som trivs ihop och som gör allt för varandra. Och det är otroligt viktigt med det stödet när vi är på landslagsäventyr.

Även om pandemin inte är över så har de lättade restriktionerna i Sverige gjort det enklare för landslaget att träna och tävla. Med sikte på ännu fler segrar och medaljer.

− Allt blir betydligt enklare att planera nu. Atleterna har ju också möjligheter att gå matcher både i ligan och på de amatörgalor som anordnas runt om i landet. Att hålla järnet varmt och bygga vidare på sina erfarenheter är ju A och O för att kunna prestera på topp när vi väl kan åka ut i världen sen, säger Anders Ohlsson.

Text: Mats Lilja
Foto: SMMAF

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4