Shorinji Kempo-SM är tillbaka

SHORINJI KEMPO. SM-tävlingar i sex olika klasser i ensamform och parform.
(Foto: Hanna Svedberg)

12 november 2021  |  Mats Lilja

Efter förra årets inställda SM-tävlingar så är det till helgen dags för det första svenska mästerskapet i Shorinji Kempo sen 2019.

Tävlingarna avgörs på lördag den 13 november i Blackebergsskolans gymnastiksal i Bromma och arrangerande förening är Shorinji Kempo Bromma Shibu. Föreningens huvudtränare, tillika ordförande i Svenska Shorinji Kempoförbundet, är Leif Kekonius.

− Vi är glada att kunna träffas och tävla igen. Framför allt att träffa andra utövare i Sverige och utbyta erfarenheter. Förhoppningen inför varje tävling är att inspirera yngre att vilja vara med för att utvecklas mer i sin träning. Nu börjar också upptakten inför EM 2022 i Frankrike som hålls i början av juli, säger han till budokampsport.se.

Tävlingsformen i SM är embu – olika serier med tekniker (Kōsei) utförs i ett program och poängbedöms av domare. Man tävlar både i ensamform (Tandoku embu) och i parform (Kumi embu), där man i den senare växlar i rollerna mellan attackerare och försvarare.

− Att öva embu gör att man blir skickligare på teknikerna, man får en större förståelse för hur de kan användas. Svårigheten är att få till ett bra flöde i sammansättningen av flera olika tekniker och blandningen av hårda och mjuka tekniker. Man vill att en embu ska se spännande ut och även kännas så verklighetstrogen som möjligt. I embu behöver man ge allt i max 2 minuter så man behöver träna upp sin fysik för att orka, säger Leif Kekonius.

Men han lägger också till att det viktigaste i embu egentligen inte är att vinna tävlingar.

− Det viktigaste är att all träning man lägger ner gör att man förbättrar sig i sin teknik och man utvecklar sin känsla för samarbete. Vilket är ett mål i Shorinji Kempos filosofi, vi utvecklas bäst tillsammans. Man kan säga att embu är som meditation i rörelse, man är fullt fokuserad på sin partner, teknikerna och sina rörelser. Allt annat stängs ute. Det är en skön känsla att kunna attackera sin partner fullt ut och veta att hen kommer att försvara och flytta sig så att inga skador uppstår.

Totalt avgörs sex olika tävlingsklasser på SM:

  • Tandoku embu Kyukenshi Junior (13−17 år)
  • Tandoku embu Kyukenshi
  • Tandoku embu Yudansha (dangrader)
  • Kumi embu Kyukenshi Junior (13−17 år)
  • Kumi embu Kyukenshi
  • Kumi embu Yudansha (dangrader)

Tävlingarna kommer att direktsändas klockan 11−13 under lördagen och går att följa på denna sida.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52